Derek de Lint greep nét naast een hoofdrol in Star Trek DS9

19 februari 2016 13:32 | sterren | Door Televizier

Het leven van Derek de Lint had begin jaren 90 totaal anders kunnen lopen. Hij was bijna gecast als ster in de sci-fi klassieker Star Trek: Deep Space Nine.

Bij Jinek vertelde de 65-jarige acteur over zijn loopbaan en pogingen door te breken in de Verenigde Staten. Dat leek in 1992 bijna te lukken toen hij auditie deed voor de Star Trek spin-off Deep Space Nine.

Avery Brooks

De producenten waren onder de indruk van De Lint: na een langdurig castingproces waren alleen nog hij en de Afro-Amerikaanse acteur Avery Brooks over. Uiteindelijk ging de rol naar Brooks die als commandant, later kapitein, Benjamin Sisko zeven jaar lang schitterde in DS9. De rol maakte Brooks niet alleen schatrijk maar ook een cultheld in sci-fi kringen. Zelfs 17 jaar na de laatste aflevering is de show nog populair: duizenden fans komen naar Star Trek conventies om Brooks te horen spreken over zijn tijd in de captain's chair.

Afbeelding

"Het moest een donkere acteur worden"

Jaren later hoorde Derek van het toenmalige hoofd van de studio dat het niet aan zijn acteerprestaties lag dat de rol aan z'n neus voorbij ging. De producenten van DS9 wilden een onderscheidende leading man en dat moest volgens hen hoe dan ook een donkere acteur worden. 

Momenteel is Derek te zien in de Nederlandse film Familieweekend.

Meer over