Interview

Dionne Stax blikt vooruit op Het Hoge Noorden: 'Deze ervaring zal ik nooit vergeten'

27 maart 2023 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Omroep MAX

Ieder jaar emigreren honderden Nederlanders naar Scandinavië. In de nieuwe serie Het Hoge Noorden volgt Dionne Stax Nederlanders die kozen voor een nieuw bestaan op ongerepte en soms afgelegen plekken.

Wat is de opzet van ‘Het Hoge Noorden’?

“Gedurende een jaar reis ik kriskras door Scandinavië om Nederlanders te bezoeken die ervoor gekozen hebben om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Ik volg zes gezinnen. Sommigen staan op het punt van verhuizen, anderen wonen daar al vijftien jaar. Ik krijg echt een intiem kijkje in hun dagelijks leven. En dat is compleet anders dan bij ons in Nederland.”

Wat zijn de grootste verschillen?

“Iedereen leeft daar echt met de natuur en met de seizoenen. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze in de winter weinig kunnen doen omdat het zo vroeg donker is. Ik kom bij Anne en Martijn in Zweden. Zij wonen midden in het bos, ver van de bewoonde wereld. Ze kunnen niet elke dag zomaar even naar de supermarkt rijden, maar zijn voor hun eten erg afhankelijk van wat de natuur ze biedt.”

De zes gezinnen die je bezoekt wonen vast niet bij elkaar om de hoek?

“Ik ben in totaal vier keer naar Scandinavië gereisd en heb alle jaargetijden meegemaakt. Om iedereen te kunnen bezoeken moest ik vaak enorme afstanden met de auto afleggen. Cornelis en Patricia wonen bijvoorbeeld in het hoge noorden van Noorwegen. Daarvoor moest ik urenlang met de auto over uitgestrekte sneeuwvlakten rijden en daarna ook nog met de veerboot, die maar eens per dag vaart.”

Heb je lang moeten nadenken of je dit programma wilde presenteren?

“Geen moment. Ik ben zelf ook weleens bezig met de vraag: zou ik mijn leven anders willen inrichten? Wil ik niet dichter bij de natuur wonen? Mijn familie komt van de boerderij. Ik woon nu in Amsterdam, het contrast kan niet groter. Ik hou erg van de natuur. Dus toen ze vroegen: wil je dit programma maken waarin de focus ligt op zelfvoorzienend leven in het ruige noorden, dacht ik gelijk: dit is een droom voor mij!”

Hoe heb je het zelf allemaal ervaren?

“Deze ervaring zal ik mijn leven niet vergeten. De natuur is daar zo ongerept, zo ruig en zo mooi. Daarnaast maakten de gezinnen grote indruk op me. Het is niet niks om een bestaan op te bouwen op zulke afgelegen plekken. Je moet zoveel doorzettingsvermogen hebben om er een succes van te maken.”

Welke plek maakte de meeste indruk op jou?

“Ik heb overal mijn ogen uitgekeken, maar het bijzonderst vond ik Bergsfjord, bij Cornelis en Patricia. Zij wonen daar op een schiereiland, totaal afgescheiden van de bewoonde wereld. Wil je ‘s avonds vis eten? Dan ga je zelf de zee op om die te vangen. Het draait daar écht om de essentiële dingen van het leven. Terug naar de basis. Maar wat me ook opviel: een gemene deler bij alle stellen die ik bezocht, is de liefde voor elkaar. Die is zó sterk. Anders red je het ook niet.”

Het Hoge Noorden is vanaf maandag 27 maart 2023 om 20:30 uur te zien bij MAX op NPO 1.

Meer over