Portret

Erben Wennemars wil zich altijd bewijzen

9 augustus 2019 09:05 | sterren | Door Televizier

© Ruben Timman
In Meer dan Goud leven oud-topsporters een week samen onder één dak. Ook voormalig topschaatser, mediapersoonlijkheid en ‘gevoelsmens’ Erben Wennemars maakt er de balans op.

Tekst: Tijgerbloed teksten

Schaatser
Zijn enorme drive was altijd zijn belangrijkste troef. “Ik had een winnaarsmentaliteit. Daar word je niet aardiger van’’, zei hij daarover. Erben Wennemars (44) won er mooi wel 200 medailles mee. Zijn eerste meters schaatste hij op de natuurijsbaan in Dalfsen. Als tweevoudig wereldkampioen sprint, meervoudig wereldkampioen op de 1000 meter, 1500 meter en ploegenachtervolging nam hij in 2010 afscheid. Een honderdste seconde kwam hij tekort voor de begeerde olympische kwalificatie. Op de Spelen in Turijn veroverde hij in 2006 nog twee bronzen plakken. Olympisch goud zat er voor Wennemars nooit in.

Mediapersoonlijkheid
Hij zetten zijn loopbaan naadloos voort in Hilversum als presentator, analist bij de NOS, tafelheer bij De wereld draait door en columnist bij het Algemeen Dagblad. Ook is hij een graag geziene gast in allerlei praatprogramma’s. Wennemars is bovendien motivatiespreker en zet zich in voor goede doelen. “Ik zie mensen die Bekende Nederlander zijn zonder dat ze ooit iets hebben gepresteerd. Tja, wat stel je dan voor? Wat ik heb bereikt, spreekt mensen aan. Ik stá ergens voor”, zei hij in het AD.

Gevoelsmens
Hij leeft wel heel uitbundig mee met sportprestaties van anderen. Dat enthousiasme maakt hem geliefd maar ook gehaat bij kijkers. In tranen haalde hij zwemmer Maarten van der Weijden in na diens Elfstedentocht. Tijdens de Olympische Spelen in Sotsji plengde Wennemars tranen van geluk bij een overwinning van de Nederlandse mannen. Toen hij in 2012 in De wereld Draait Door hoorde dat de Elfstedentocht niet doorging, stroomden de tranen weer rijkelijk. Kleurloos is Wennemars nooit en dat heeft hem tot een markante verschijning gemaakt, zowel tijdens als ná zijn sportcarrière.

Meer dan Goud, vrijdag om 21.20 uur bij EO op NPO 1

Meer over