Interview

Ewout Genemans over opnames Bureau Rotterdam: 'Het was intens'

10 oktober 2023 10:00 | sterren | Door Wouter Luijken

© Tom Cornelissen / RTL

Ewout Genemans loopt in Bureau Rotterdam mee met zes agentenkoppels uit Rotterdam. Het is een reeks vol schietincidenten en vechtpartijen geworden. ‘Gek genoeg maken kleinere dingen vaak meer indruk.’

Wat is er te zien in ‘Bureau Rotterdam’?

“Rotterdam is qua misdaad veel in het nieuws en is uitgeroepen tot ‘moordhoofdstad’ van Nederland. In Bureau Rotterdam volg ik zes koppels agenten en zie ik wat ze meemaken tijdens hun werk. Ook leer ik de mens achter het uniform kennen. Veel mensen kennen het werk van de politie niet zo goed, daarom wil ik dit laten zien.”

Hoe heb je het gehad in Rotterdam?

“Intens. De agenten hebben het er hartstikke druk. Ze moeten echt kiezen waar ze hun tijd en aandacht aan besteden. Als ze de ene melding hebben afgehandeld, moeten ze alweer door naar de volgende. Ze hebben weinig tijd om stil te staan bij wat er net gebeurd is.”

Wat heb je meegemaakt en wat is je bijgebleven?

“Dat gaat van schietpartijen tot grote vechtpartijen op straat. Maar ook de ‘kleinere’ zaken, zoals een grote hond die een kleiner hondje doodbijt. Die kleinere dingen maken gek genoeg vaak meer indruk op me. Ik kan me moeilijk voorstellen dat ik als drugsdealer met een wapen rondloop, maar kan me wel inbeelden hoe het is als je een hond hebt en dit je overkomt.” 

Je maakte eerder al reeksen in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en Den Haag. Waarin verschilt Rotterdam van die steden?

“Sommige meldingen heb je in iedere stad wel; zoals verslaafden, drugsdealers en verkeersongelukken. In Rotterdam is het allemaal wat heftiger. Er waren meer gewelddadige conflicten, waarbij ook vuurwapens in het spel waren. Dat komt deels door de ligging van Rotterdam, in de buurt van de haven. Als het ergens over gaat, is het vaak om grotere dingen.”

Waarom maak je dit programma zo graag?

“Het voelt altijd bijzonder dat ik dit mag doen. De politie is een moeilijke organisatie om binnen te geraken en wij mogen met een camera heel dichtbij komen. Een half jaar lang zitten we een paar dagen per week bij agenten op de achterbank. We leren ze goed kennen en zien een voor veel mensen onbekende kant van Nederland. Iedere dag is anders, dat maakt het leuk.”

Heb je na ‘Bureau Rotterdam’ plannen voor nog een nieuwe serie?

“Jazeker, maar het hangt af van de kijkcijfers en of de agenten nog mee willen werken. Het programma is ook goed voor de politie: die krijgt meer aanmeldingen van mensen die agent willen worden en het is een kans om te laten zien wat de politie allemaal doet. Zolang wij het leuk vinden om te maken en het die voordelen voor de politie heeft, zijn er genoeg steden om deze serie te maken. Ik ga niet zeggen waar ik nog heen wil, dan verraad ik misschien te veel. Ik kan wel zeggen: we gaan tot nu toe elke keer van de Randstad naar een provinciestad, dat willen we blijven doen.”

Bureau Rotterdam is vanaf 10 oktober elke dinsdag om 20:30 uur te zien op RTL4.

Meer over