Alles uit de kast

Fred van Leer: ‘Iedereen is mooi’

21 Oktober 2019 12:00 | sterren | Door Carlijn Schepers

© TLC
Vóór zijn bezoek geven vrouwen zichzelf vaak een onvoldoende, na de make-over schiet dat cijfer omhoog. In Alles uit de kast laat stylist Fred van Leer vrouwen zichzelf positiever bekijken.

Hoe is Alles uit de kast ontstaan?

“In mijn werk als stylist viel me op dat vrouwen voor de spiegel altijd eerst de negatieve dingen aan hun uiterlijk benoemen. Terwijl je veel beter kunt kijken naar de dingen die je wel mooi vindt aan jezelf. In Alles uit de kast help ik vrouwen daarbij. Het is een van de mooiste programma’s die ik heb gemaakt. Het klinkt misschien zoetsappig, maar de boodschap is dat iedereen mooi is.”

Hoe ga je te werk?

“Vrouwen melden zichzelf aan. Dat is vaak al een hele stap. Vervolgens kom ik bij ze thuis voor een gesprek. Wat hebben ze meegemaakt en wat is het probleem? Iemand vindt zichzelf bijvoorbeeld te dik of is ziek geweest en heeft daardoor een negatief zelfbeeld.

En dan duik je haar kledingkast in?

“Inderdaad. Ik ben een stylist, geen psycholoog. Al luister ik wel goed naar waar het probleem zit. In de kledingkast zie ik vaak snel waar het misgaat. Iemand heeft te veel of te weinig kleding, heeft geen overzicht of al lang niet gewinkeld. Het kan natuurlijk ook dat ze geen smaak heeft. Dan is het tijd om te shoppen. Dat vinden ze doodeng.”

Hoe doorbreek je die angst?

“Door het gewoon te doen. Ik neem de deelnemers mee naar een winkel en geef ze een opdracht. Dan laat ik ze los. Vaak raken ze compleet in paniek, weten ze niet waar ze moeten beginnen. Veel vrouwen denken ook dat ze meteen een hele set moeten kopen, maar dat hoeft helemaal niet. Uiteindelijk help ik ze en kiezen we samen iets moois uit. Vaak merk ik in de winkel al een groot verschil. Daar beleef ik het mooiste moment met de vrouwen. Ze hebben nog geen ander haar of nieuwe make-up, maar het besef dat ze zichzelf best mooi vinden komt al wel.”

Wat doet de make-over met de vrouwen?

“In het begin geven ze zichzelf een 3, een 4 of een mager 6’je. In de winkel gaat dat cijfer vaak al drie punten omhoog en na de make-over komt er nog meer bij. Het is prachtig om te zien hoe de vrouwen opbloeien. Vaak bedanken ze mij, maar dan zeg ik: Je doet het zelf. Jij bepaalt hoe je naar je eigen lichaam kijkt.”

Hoe zorg je ervoor dat ze dat positieve gevoel vasthouden?

“Ook dat moeten ze zelf doen. Ik kan niet hun hele leven aan hun zijde staan. Al ben ik wel heel benaderbaar op social media en houd ik vaak naderhand nog contact. Met de dames van het eerste seizoen hebben we een terugblik gemaakt, bijna allemaal hadden ze een bijzonder verhaal. Het programma gaf ze zo’n boost dat ze het positieve gevoel hadden vastgehouden. Dat vind ik een prachtig compliment.”

Alles uit de kast zie vanaf dinsdag 22 oktober om 20.30 uur bij TLC

Meer over