Gordon over de liveshows van X Factor

Tijd voor de eerste liveshow van X Factor. Nog nooit won een groep de talentenjacht, maar coach Gordon is ervan overtuigd dat het dit jaar anders kan zijn.

Zijn de liveshows leuk om te doen?

„Altijd. Al hou ik persoonijk meer van de auditierondes. Tegen de tijd dat de kandidaten bij de liveshows zijn aanbeland, zijn ze al wat meer door de wol geverfd en weten ze precies wat ze wel en niet moeten doen. Mede door onze coaching. Het zijn dit jaar maar zes liveshows, en dat juich ik toe. Volgens mij was de korte looptijd van Holland’s Got Talent een groot deel van het succes. Van The Voice vond ik af en toe dat het maar voortduurde. Er waren een stuk of tien liveshows, dat is echt veel te veel. Maar ja, als je 3 miljoen kijkers per uitzending hebt, is het ook wel logisch dat je het programma rekt.”

De groepen zijn traditioneel de lastigste categorie. Wat vond je van de kwaliteit dit jaar?

„Ik ben enorm verrast. Normaal is de zang een drama. Adlicious was twee jaar geleden een uitzondering. Die groep was echt geweldig en werd tweede. Nu heb ik een groep jongens en een groep meisjes over. De jongens zijn een soort One Direction en de meisjes een nieuwe Pussycat Dolls. Precies wat ik wilde.”

Dus ze kunnen echt iets?

„Ze kunnen écht iets. Het is een moeilijke categorie, maar ze zeggen dat ik het altijd goed doe met groepen. Daarom word ik ermee opgezadeld.”

Hoeveel tijd besteed je aan de coaching?

„Met de twee acts die ik over heb, ga ik flink aan de slag, daar ben ik wel 2 of 3 dagen in de week mee bezig.”

Wat is het belangrijkste voor de groepen?

„Samenzang. Ze moeten de eerste, tweede en derde stem kunnen zingen. En gelukkig kunnen deze groepen dat. Ik kan dus winnen, maar bij elke categorie zit dit jaar een mogelijke winnaar. Dat maakt het zo leuk. En uiteindelijk zal het publiek moeten bepalen wie er met de winst vandoor gaat.”

In de uitzendingen lijken jullie gebrand op de overwinning. Is dat echt zo’n big deal?

„Ik denk dat het een beetje wordt aangedikt, voor mij is het niet echt belangrijk. Ik won eens met Lisa Lois en toen zat ik in Moskou voor het Eurovisie ­Songfestival. Dit jaar zou ik er vrede mee hebben, wanneer Candy met Barry Thomas zou winnen. Hij is mijn grote favoriet, ik krijg een enorm Susan Boyle-gevoel (de huisvrouw die beroemd werd met Britain’s Got Talent) bij hem.”

Reageren