Het perfecte plaatje

Helga van Leur: ‘Fotografie vertelt een andere waarheid’

6 November 2019 12:05 | sterren | Door Jef Willemsen

© RTL
Meteoroloog Helga van Leur is een van de aanstormende sterfotografen in het vierde seizoen van Het perfecte plaatje. De talentenjacht voor fotografie was aanpoten voor de weervrouw.
Wat heb jij met fotografie?

“Ik ben heel visueel ingesteld en fotografie is voor mij een manier om terug te kunnen naar dat ene moment en het gevoel van toen weer terug te halen. Op reis maak ik tot ergernis van mijn familie voortdurend foto’s omdat ik alles voor later wil vastleggen. Tegenwoordig kun je met een smartphone al hele aardige plaatjes maken, maar dat gebeurt altijd snel en op de automatische piloot. Ik wilde leren hoe je het handmatig doet.”

Bleek je een natuurtalent?

“Waar ik vooraf niet bij stilstond is dat fotograferen maar de helft van het verhaal is, de andere kant is het bewerken van je materiaal. Ik had nog nooit op die manier met Photoshop en al die andere bewerkingssoftware gewerkt, dus dat was in het begin echt aanpoten. Er is zoveel mogelijk! Reuze interessant, maar ook riskant omdat ik heel slecht kan kiezen.”

Hoe komt dat dan?

“Als ik vijf foto’s maak vind ik ze allemaal wel iets moois hebben. Maar je hebt helemaal geen tijd om te twijfelen. We krijgen alle opdrachten op het laatste moment te horen en moeten direct aan de slag: wat ga ik doen en hoe pak ik het aan? En dan is het nog de vraag of de jury het wat vindt. Soms denk je een fantastisch resultaat af te leveren wat dan totaal niet aanslaat. Het blijft een gok.”

Wat leg je het liefst vast?

“Liefst extreem weer. Ik hou ook van slowmotionfotografie. Als je gaat spelen met de sluitertijd, ontdek je nieuwe dingen in alledaagse situaties. Met fotografie kun je de perceptie zo verdraaien dat je een andere waarheid vertelt. Dan wordt een waterstroompje uit de kraan bijvoorbeeld ineens iets heel bijzonders.”

Waarom sturen mensen zo graag weerfoto’s in?

“Iedereen heeft te maken met het weer, vandaar dat het zo’n favoriet onderwerp is. En het is lastiger dan je denkt om een goede weerfoto te maken. Voor veel mensen is het ook een hobby, die gaan speciaal op pad om bijzonder weer vast te leggen. Ze sturen de foto’s dan in voor de eer. Toen ik nog het RTL Weer deed maakte ik er altijd dankbaar gebruik van in mijn bulletins, het is een visueel aantrekkelijke manier is om iets over weerfenomenen te vertellen.”

Wat heb je nu al geleerd van Het perfecte plaatje?

“Ik ben een perfectionist en kan rustig vier dagen werken aan een lezing omdat ik ervan overtuigd ben dat het altijd beter kan. Het perfecte plaatje is naast een unieke ervaring ook een les in acceptatie. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet ’t maar zoals het gaat. En dat levert heel wat fotogenieke tv-momenten op.”

Het perfecte plaatje zie je vanaf woensdag om 20.30 uur RTL 4

Meer over