Zelf al moeite met ademhalen

Helga van Leur luidt noodklok over ongezonde zomerhitte

13 juli 2022 08:31 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
De naderende hittegolf is een serieuze dreiging voor de volksgezondheid, zo waarschuwt Helga van Leur. De meteorologe voorziet fikse problemen bij aanhoudende zomerhitte.

Helga mocht bij RTL Boulevard vertellen over het zomerse weer dat volgens presentatrice Marieke Elsinga (36) vooralsnog wat tegenviel. Helga zag dat heel anders.

Gespaard

Van Leur verklaarde dat grote delen van (Zuid-)Europa de afgelopen weken al te maken hebben met extreme temperaturen. Ons land is tot nu toe relatief gespaard gebleven, maar de hoge en lage drukgebieden veranderen van richting waardoor de Spaanse en Portugese hitte wel degelijk onze kant op komt.

35 graden

Aan de hand van de immer veranderende weerbeelden voorziet Helga een goede kans dat het binnen een week ook in Nederland 35 graden is. En dat kan voor problemen zorgen: "In tegenstelling tot Spanje of Portugal is de warmte hier een stuk vochtiger. Als je dan in een huis zit dat geen mogelijkheden heeft om te koelen zijn er wel degelijk mensen die last krijgen van hun gezondheid.

Benauwd

Helga gaf zelf ook toe al te merken dat het buiten benauwd aanvoelde: "Ik had al moeite met ademhalen. Ik hoop dat mijn lijf de komende dagen een beetje went." Van Leur vreest dat Nederlanders te licht over de hitte denken, al zal het voor het gros van de mensen geen grote risico's opleveren.

Kwetsbare gezondheid

Voor wie dat niet geldt is de groep met gezondheidsrisico's: "Denk aan mensen in verzorgings- en bejaardenhuizen, kinderen die willen spelen en hun warmte niet goed kwijt kunnen. Als het dan 2-3 dagen duurt gaat het nog, maar als het veel langer duurt dan voorzie ik grote problemen."

Infrastuctuur

Hitte heeft namelijk niet alleen effect op de gezondheid van mensen, weet Helga: "Infrastructuur. Denk aan bruggen die gespoten moeten worden. Ik hoorde net dat de zoetwatervoorziening in West Nederland volgende week een probleem kan zijn. Dus er hangt veel meer aan vast dan 'een beetje hogere temperatuur'."

Meer over