In gesprek met

Hila Noorzai blikt vooruit op finale WIDM: 'Wij weten ook nog niets'

5 maart 2022 11:10 | sterren | Door Ernest Marx

© AVROTROS

Journalist Hila Noorzai presenteert sinds anderhalf jaar de rubriek ‘Nieuwstrend’ in het actualiteitenprogramma EenVandaag. Dit jaar was ze ook een van de deelnemers van Wie is de Mol?. Vanavond is de grote ontknoping.

Wat was jouw drijfveer om aan Wie is de Mol? mee te doen?

“Ik keek het programma zelf altijd heel graag. Vaak dacht ik: daar zou ik echt een keertje aan willen meedoen. Vanwege de toffe spellen maar ook vanwege het psychologische aspect. Het hele idee dat er één iemand tussen zit die niet helemaal de waarheid vertelt en de boel probeert te flessen! Als je tv kijkt denk je altijd: goh, dat spel zou ik anders aanpakken. Dat blijkt in de praktijk toch best lastig te zijn, weet ik inmiddels.”

Jij viel dit seizoen als vijfde af. Hoe vond je dat?

“Ik deed natuurlijk mee om te winnen. Dat vooropgesteld. Maar in de finale is vaak maar plek voor twee of drie kandidaten plus een Mol. Je moet een beetje geluk hebben maar de overige 95% is aan jou: speel het spel goed, laat je niet gek maken en zorg dat je genoeg spreidt. Van elke tweeënzeventig uur die wij daar meemaakten, werd ongeveer een uur uitgezonden. Dus rond aflevering drie zat ik al zo ontzettend diep in het spel. Ik dacht toen: ik vind het zó leuk en ik heb het zo naar mijn zin, dit avontuur is het nu al meer dan waard geweest. Dat voldane gevoel overheerste ook bij mijn vertrek.”

Nieuw was het afvallershotel. Wie uit het spel lag, hoefde niet meteen weg uit Albanië.

“Normaal word je inderdaad als afvaller meteen naar huis gestuurd en moet je het restant van de drie weken in quarantaine. In het verleden gingen sommige ex-kandidaten dan nog wel eens op vakantie en werden ze daar gespot door Nederlanders. Dat zou het spelverloop kunnen prijsgeven. Dus werd tegen ons gezegd: ‘Pak in ieder geval genoeg spullen voor drie weken in. Want je blijft daar, ook al val je af.’ Maar we wisten vooraf niet dat er een afvallershotel was waar we gezellig met zijn allen zouden verblijven.”

Daar zijn geen beelden van te zien geweest in het programma, toch?

“Klopt en dat is ook wel fijn. Want je komt als afvaller net uit zo’n grote, psychologische mindfuck, dat je echt even behoefte hebt aan geen camera’s. Het was daar vooral veel uitslapen en veel met de andere afvallers praten. Natuurlijk ook over andere dingen dan het spel. Het was een fijne plek aan de kust zonder Nederlandse toeristen. Een keer zijn we overigens toch gespot door een Nederlands stelletje toen we in Albanië samen uit eten waren in een afgelegen restaurant. We hebben nog even met ze gekletst. Het waren fans van het programma die gelukkig niets zouden verklappen.”

Wat kregen jullie vanuit dat afvallershotel nog mee van het spel?

“Best veel. Eens in de zoveel dagen kwam er natuurlijk weer een nieuwe afvaller bij. Dan hoorden we precies wat er was gebeurd.”

Voor jullie dus ook spannend: wie komt er vandaag?

“Zeker. We hadden een geweldige kandidatenbegeleider en zij zei ons dan ’s ochtends: 'We krijgen er vandaag weer een nieuwe gast bij!' De hele dag zaten we daarnaar uit te kijken. Elke keer als er in het afvallershotel iemand aankwam, was het weer een soort kleine surpriseparty. We gaven diegene dan ook wel even tijd om te landen en te acclimatiseren, want het is best heftig om weer in een nieuwe groep terecht te komen. Maar daarna wilden we natuurlijk alles weten.”

Voorheen wist je als afvaller pas bij de grote finale wie de winnaar en wie de Mol is. Hoe is dat nu?

“Hetzelfde. Wij weten voor de grote ontknoping ook niets. We wisten wel wie de laatste paar spelers waren, maar verder niks. Zelfs die finalisten weten nu nog niet wie de uiteindelijke winnaar zal zijn. Dus: wie is de Mol van 2022? Dat wordt pas voor iedereen duidelijk tijdens de grote ontknoping op zaterdagavond.”

De grote finale van Wie is de Mol? is zaterdag 5 maart om 20:40 uur te zien op NPO1.

Meer over