Interview Lies Visschedijk

'Ik kan nog heel wat leren van Soof'

17 februari 2019 11:00 | sterren | Door Televizier

© Mike van den Toorn / RTL

Lies Visschedijk koestert haar personage Soof ook nog na twee films en twee tv-seizoenen. “Soof moet haar zachtheid behouden.”

Is het spelen in Soof nog steeds een uitdaging, na twee films en een tv-serie?

“Soof is heerlijk chaotisch, er gaat altijd van alles mis maar toch weet ze uiteindelijk weer de juiste draai aan de situatie te geven. Het is hartstikke leuk om zo’n rol te spelen, nog steeds. In dit seizoen is er meer aandacht voor haar vrienden en familie, dat maakt het allemaal weer rijker, als een mozaïek. We bewaken de personages, daar zitten we echt bovenop. Als iets niet goed aanvoelt, of we dreigen in herhaling te vallen, overleggen we met de regie. Gelukkig kan er veel. Wij kennen die rollen inmiddels zó goed. Ik wil vooral dat Soof haar zachtheid behoudt. Het zal nooit flauw of plat worden.”

Wat maakt Soof zo succesvol?

“De herkenbaarheid is een belangrijke factor. Het is allemaal uit het leven gegrepen, Kasper en Soof zijn twee sukkels die zich door het leven proberen te ploeteren. De serie heeft naast alle komische dingen bovendien een soort ernst, dat is denk ik ook de kracht. Het is geloofwaardig.” Lachend: “Al denken we weleens, waar doet ze het van, zo’n groot huis betalen van die zes tafeltjes in het restaurant.”

Ondanks het feit dat ze gescheiden zijn, blijven Soof en Kasper (Fedja van Huêt) belangrijk in elkaars leven.

“Ja, eigenlijk missen ze elkaar en weten ze niet hoe het moet, gescheiden zijn. Het blijft een worsteling. Soof heeft die nieuwe job als presentatrice van een kookprogramma en neemt wat afstand van het restaurant. Dat programma slokt haar helemaal op, Kasper wordt in beslag genomen door zijn baby, helemaal terug in een leven waar hij niet voor heeft gekozen. Hij raakt een beetje de weg kwijt. En dan nog die twee pubers die er een potje van maken. Ze worden een beetje verwaarloosd en dat ontspoort.”

Hoe ben je zelf eigenlijk als kok?

“Ik kan nog heel wat leren van Soof. Maar samen met mijn zoontje bak ik wel regelmatig, en dat lukt meestal ook wel, gelukkig.”

Wat vind je goed aan Fedja, je tegenspeler?

“Hij kan alles spelen, je gelooft hem gewoon. Hij ís Kasper, maar hij kan in een vingerknip ook een totale psychopaat spelen. Ik ken eigenlijk niemand die dat zo goed kan, ongelofelijk. Dat gaat ook zo intuïtief, daar heb ik zoveel bewondering voor!”

Lijk je een beetje op Soof?

“Kijkers denken vaak van wel, maar helaas. Soms zou ik wel een beetje op haar willen lijken. Ze grijpt het leven bij de kladden. Witte wijn wegklokken, foute grappen maken, zich halsoverkop in een relatie storten, rare dingen zeggen of doen en er daarna nog mee wegkomen ook. Heerlijk.”

Het tweede seizoen van Soof: een nieuw begin is vanaf zondag 17 februari om 22.00 uur te zien op RTL4. 

Meer over