Het Familiediner

Bert van Leeuwen: ‘Het blijft raar om geen hand uit te steken’

18 januari 2021 12:00 | sterren | Door Televizier

© LUMEN-PTO
Deze week begint het 21e seizoen van Het familiediner, onvermoeibaar gepresenteerd door Bert van Leeuwen. Ook nu beslecht hij familieruzies. Jammer alleen dat bij een goede afloop knuffelen niet is toegestaan.

(Dit is een verkorte versie van het interview dat journalist Lydia van er Weide had met Bert van Leeuwen en dat deze week is verschenen in onder meer AvroBode)

Word je na zoveel jaar nog altijd geraakt op een draaidag voor Het Familiediner?

Bert van Leeuwen: “Ja, een volmondig ja. Het blijft mooi dat wij situaties die jarenlang vastzitten op een goede manier kunnen loswrikken. Natuurlijk is het frustrerend wanneer het niet lukt, maar vaak loopt het goed af. Het moment dat mensen weer elkaar in de ogen kijken en zeggen: ‘Ja, ik wil dat het goed komt’, dat blijft altijd bijzonder.”

Zijn de opnames anders geworden door corona?

“Absoluut. Vooral door de fysieke barrière. Dat begint al als ik aankom. Ik val vaak haast letterlijk met de deur in huis en dan blijft het raar om niet even een hand uit te steken. En eenmaal binnen is het wel even een onhandige stoelendans om op voldoende afstand het gesprek te voeren. Voor de twee mensen die ik met elkaar probeer te verzoenen is het soms nog lastiger. Het komt regelmatig voor dat ze, als ze dan eindelijk openstaan voor een ontmoeting, elkaar ook meteen een knuffel willen geven. Dan kan nu niet. Dat is natuurlijk jammer. Ik moet eerlijk erbij zeggen dat het weleens voorkomt dat mensen een houding hebben van: Ja daaag, we zijn zo blij dat we elkaar weer zien en we gaan elkaar toch weer vaker ontmoeten. Die leggen de regels dan even naast zich neer.”

En dan zijn er natuurlijk nog meer praktische beperkingen…

“Ja, we moeten schipperen met de mogelijkheden. We kunnen niet zomaar naar restaurants, omdat die allemaal gesloten zijn. We moeten dus vaker andere locaties zoeken en meer zelf regelen. Gelukkig vinden we altijd wel een oplossing.”

Zet je kijkers aan het denken over de manier waarop ze met ruzies omgaan?

“Ja, ik weet dat dat gebeurt. Onlangs zei iemand tegen me: ‘Door jouw programma ben ik weer met mijn zus gaan praten. Dus ik dacht, voordat jij op een dag op de stoep staat, kan ik mijn zus beter zelf bellen!’ Ik hoop dat kijkers inzien dat het heel zonde is om jarenlang boos te blijven. De belangrijkste les die ik zelf heb geleerd door dit programma is: los ruzies zo snel mogelijk op, laat ze niet uit de hand lopen. En: blijf altijd kritisch op jezelf. Het is heel belangrijk is om naar je eigen aandeel te kijken.”

Ben jij iemand die makkelijk ruzie maakt?

“Nee. En dat vind ik niet alleen maar een goede eigenschap hoor. Ik ben best rationeel ingesteld. Ik denk nuchter: oké, we hebben een meningsverschil, vervelend, hoe lossen we dat op? Ik probeer te voorkomen dat ik een andere mening meteen opvat als een persoonlijke belediging. En het is al helemaal niets voor mij om geëmotioneerd dingen naar iemands hoofd te slingeren. De andere kant is dat ik soms wel zaken wegstop. Dan vind ik het al snel niet de moeite van een discussie waard. Terwijl het soms echt beter is om dingen uit te spreken.”

Je deed afgelopen jaar ook mee aan het RTL4-programma Het perfecte plaatje, hoe heb je dat ervaren?

“Ja, schitterend, ik heb veel plezier in gehad. Door corona had ik er tijd voor, want mijn agenda was een stuk leger. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn deelname, het was echt een feestje. Ik ben overspoeld door reacties. Die ik het vaakst hoorde was: je bent heel erg jezelf. Het was erg leuk om eens een heel andere rol te hebben. Bij de programma’s die ik presenteer ben ik zelf continu overal bij betrokken, ik ben met heel veel dingen tegelijk bezig. Hier hoefde ik alleen maar een foto te maken, verdere rompslomp was er niet. Het was een leuk soort begrensde stress: ik hoefde me alleen bezig te houden met het maken van de juiste foto, verder was het vooral ontspanning. En ik ben best trots dat ik het, boven verwachting, tot aflevering 8 heb weten te brengen.”

Het familiediner zie je vanaf maandag 18 januari om 21:30 uur op NPO 1

Meer over