Interview: Dennis Weening over Expeditie Robinson

Vorig jaar was Dennis Weening nog deelnemer in Expeditie Robinson, nu is hij presentator. En dat is totaal andere koek. 

Dit moet een nogal bijzondere presentatieklus zijn geweest

"Het was indrukwekkend. Als kandidaat zie je maar één kant van het programma, nu heb ik ook de andere gezien. En ik moet zeggen: het is een van de meest indrukwekkende programma’s om aan mee te werken. De grootsheid alleen al. Er werken 180 man op dat eiland mee aan Expeditie Robinson. De mensen van de proef, de timmerlui; er komt zo veel bij kijken. En het zit fantastisch in elkaar. Ik was al fan vanaf het eerste uur: ik heb alle seizoenen gezien. En om dan ineens de presentator te mogen zijn... Dat is wel heel mooi."  

Hoe ver zat jij van de kandidaten af?

"Ik zat op een ander eiland. Je kunt niet hebben dat ze ’s nachts een stukje gaan wandelen en ineens ons resort binnen komen. Maar ik ging wel vaak naar hun eiland."

Wat doe je de hele dag als presentator?

"Ik wisselde natuurlijk af met Evi. Sommige games doe je samen, soms apart. Maar je bent nooit een dag vrij, omdat je altijd gaat kijken bij elkaar. Ik was de hele dag met Robinson bezig; het is ook het enige waar je over praat. Ik wilde continu weten wat er gebeurde op de eilanden. En dit jaar waren er meer intriges dan ooit, dus als de cameramensen terugkwamen, zaten we erbovenop om te horen wat er nu weer aan de hand was."

Waarom waren er dit jaar zo veel intriges?

"Mensen gaan steeds slimmer en sluwer spelen omdat ze het spel zo goed kennen. En dit jaar overtrof het alles. De kandidaten wisten nooit wie ze konden vertrouwen en konden elk moment een mes in hun rug krijgen. Ik vind dat juist een leuk onderdeel van Robinson. Het hoort erbij. Maar dit jaar was het meer dan anders. Niemand was bezig Robinson-waardig te zijn; iedereen wilde alleen maar winnen."

Jij deed vorig jaar zelf mee. Hoe kijk je daar nu op terug?

"Ik vind het moeilijk om de controle weg te geven en dat is iets wat je absoluut moet doen bij Robinson. Ik heb er twee weken in gezeten; toen vond ik dat ik m’n portie wel had gehad. Nu zag ik pas hoe de kandidaten worden geconfronteerd met zichzelf. Je denkt dat je jezelf kent, maar je leert jezelf pas echt kennen als je meedoet aan Robinson. Nu denk ik: ‘Jeetje, waarom ben ik ooit weggegaan?’ Zonde, ik had moeten doorzetten."

Expeditie Robinson, donderdag 20.30 uur, RTL 5.

Reageren