Interview: Jan Smit viert zijn 20-jarig jubileum

4 juni 2016 11:48 | sterren | Door Televizier

© AVROTROS

Jan Smit was nog maar tien jaar oud toen hij doorbrak met Mama. Dit jaar zit hij al twintig jaar in het vak en dat moet gevierd worden. Zijn jubileum staat deze week centraal in Beste zangers.

20 jaar

„20 jaar in het vak zitten, is best bijzonder op je dertigste. Het is ongelooflijk leuk dat ik al zo lang mag zingen; ik vind het nog steeds het mooiste beroep ter wereld. Toch dacht ik er niet aan tijdens de opnames van Beste zangers; ik was volledig in de veronderstelling dat we de derde aflevering over Willeke Alberti zouden opnemen. We waren vijf minuten bezig toen er ineens een filmpje van mij werd ingestart. Vervolgens zei kandidaat Jeroen van der Boom: ‘Jan, maak je borst maar nat; we zingen vandaag geen liedjes van Willeke, maar van jou!’ Jeroen nam de presentatie over en ik was daar helemaal niet op voorbereid. Sommige verrassingen zie je wel aankomen, maar deze… Ik was echt flabbergasted. Het werd een heel emotionele uitzending. Er werden beelden getoond die nog nooit zijn uitgezonden of die ik al heel lang niet heb gezien. Ik kreeg een heel mooie terugblik op mijn carrière.” 

Favoriete liedje

„Als ik in een zaal of een tent sta, heb ik het meeste met liedjes als Leef nu het kan, Echte vrienden of Als de morgen is gekomen, echte kroegkrakers. Als ik die zing, kan ik de zaal naar een hoger niveau tillen. Maar andere liedjes als Laura, Cupido en Recht uit mijn hart vind ik ook heel mooi. Daar zit weer heel veel gevoel in.”  

Presenteren

„Ik voel me het prettigst met muziek, dus ook als ik aan het presenteren ben. Wanneer een van de zangers in Beste ­zangers een bepaalde draai aan een ­liedje geeft of als een van hen volschiet tijdens een nummer, kan ik me heel goed inbeelden hoe dat voelt.”

Toekomst

„Eigenlijk is mijn carrière één grote hobby. Ik heb al zo veel mogen bereiken dat ik alleen nog maar dingen doe die ik heel graag wil. Ik kom op de mooiste plekken en mag alles doen ­waarvan ik droom. Ik ben heel tevreden.” 

Dochter Emma

„Ik ben ook niet van steen. ­Sommige dingen, en dat zijn vaak de persoonlijkste dingen die me overkomen, schrijf ik van me af. De ene keer is het verdriet en de andere keer is het blijdschap. Schrijven is een uitlaatklep. Het gevoel dat ik bij de geboorte van mijn dochter Emma had, heb ik op papier gezet in het nummer Niemand zo trots als wij. Die tekst kom ik nu vaak tegen op geboortekaartjes. Mijn emoties worden zo gedeeld door duizenden mensen; dat vind ik heel speciaal.” 

Oranje

„Ik ben een ontzettende voetbalfan en zit elke dag aan de buis gekluisterd. Ik vind het dan ook verschrikkelijk dat Oranje niet gekwalificeerd is voor het EK; het is een klein drama. Maar daardoor kan ik nu wel het ­programma Voor wie juichen we? maken. We hebben zo van de nood een deugd gemaakt. Om met een zeker iemand te spreken: ‘Elk nadeel heb z’n ­voordeel’.” 

En, voor wie juichen we? 

„In het programma Voor wie ­juichen we bezoeken we een aantal landen die wél naar het EK gaan, zoals Duitsland en ­België, en geven wij punten voor de onderdelen voetbalvrouwen, sfeer, gastvrijheid, de gunfactor en het elftal. Daar komt uiteindelijk een winnaar uit. Wat mij betreft is Duitsland zeker een land om voor te juichen. Daar ben ik met John Heitinga naartoe gegaan. En we hebben ook Engeland en Spanje bezocht. ­Victor Reinier en Mario Been gaan weer op onderzoek in ­België en Italië. Maar het is geen strijd tussen de teams, het is een strijd tussen de landen.”

Beste zangers wordt zaterdag 4 juni om 20.25 uur uitgezonden bij NPO 1.

Voor wie juichen we? is woensdag 8 juni om 20.30 uur te zien bij NPO 3.

Meer over