Interview met Airen Mylene over De 25...

De nieuwste belofte op de Nederlandse tv heet Airen Mylene. Vanaf deze week presenteert de brunette De 25... op SBS 6. Televizier sprak met het tv-talent.

Waarom moeten we de tv aanzetten voor De 25...?

„Het is zo’n programma waar je naar wilt kijken. Je kent de meeste momenten en die brengen herinneringen naar boven. Je zapt erlangs, blijft hangen, en dan wil je ook nog weten wat de nummer 3, 2 en 1 zijn.”

Waar gaat de eerste aflevering over?

„De 25 meest onvergetelijke tv-momenten aller tijden. Daarin zit natuurlijk de traan van Maximá, maar ook het moment dat Bart van Big brother naar buiten kwam, dat zijn momenten waarnaar we met z’n allen hebben gekeken. Er zitten ook internationale fragmenten bij: de eerste man op de maan, bijvoorbeeld, en Bill Clinton die zijn bekende uitspraak doet over Monica Lewinski.”

Wat is er nog meer te zien?

„De meest genânte tv-momenten, De meest populaire tv-typetjes, en De meest bizarre reportages aller tijden staan nog op het programma. Ik kijk met de kijker mee en zeg wat ik erbij voel. Niet bij ieder fragment, hoor - ik heb er altijd een hekel aan wanneer de ­presentator overal een mening over heeft - maar ik neem de kijkers bij de hand en leidt ze door het programma.”

Je management beschrijft je als een vrouw met ­ballen.

„Ik heb enorm last van hoogtevrees, dus zo groot zijn die ballen niet, maar voor live-tv of spannende situaties ben ik niet bang. Juist op dat soort momenten kun je laten zien wat je waard bent. Dat is de magie van live-tv: het is eerlijk, je kunt het niet mooier maken dan het is. Als ik van de trap val of als de autocue uitvalt, zie je maar hoe je het oplost. Nee, ik ben nog nooit op m’n snufferd gegaan, maar daar is het wachten wel een beetje op. Ik ben namelijk niet zo handig op hoge hakken.”

Je afstudeerscriptie voor de studie bestuurs- en organisatiewetenschap had als titel ‘Vrouwen naar de top’. Wat was de ­conclusie?

„Vrouwen moeten meer samenwerken in plaats van elkaar neerhalen, daar zijn ze goed in. En vrouwen moeten niet bang zijn te vertellen wat hun ambities zijn; ze zijn vaak te bescheiden. Je kunt wel hard werken en afwachten, maar het is handiger als je leidinggevende weet wat je wil. Dat zijn de zogenaamde onzichtbare vrouwen. Toen ik klaar was met mijn scriptie, moest ik van mijn begeleider beloven dat ik nooit zo’n onzichtbare vrouw zou worden. Ik werk hard, maar zeg ook wat ik wil. Dat heb ik meegenomen van die scriptie.”

Wat zijn je dromen?

„Meer eigen programma’s bij SBS 6 maken. Een lekker ­kabbelend ochtend­programma of iets luchtigs op de zondagmiddag lijkt me wel leuk. Geen serieuze talkshow à la Oprah Winfrey of Catherine Keyl. Ik
wil iets dat lekker wegkijkt, de verdieping komt vanzelf.”

Hoe bevalt de beginnende roem?

„Het gaat zo geleidelijk dat het niet opvalt. Ik ben niet in één  klap superbekend geworden, zoals bijvoorbeeld een winnaar van The voice, en dat bevalt goed. Toen ik reporter was bij The voice en van Shownieuws werd ik helemaal niet herkend; op tv zag ik er veel meer glamoureus uit dan ik in werkelijkheid ben. Jurkjes, hoge hakken, m’n haar helemaal gestyled: dat verschil was zo groot. Nu zie ik er meer als mezelf uit, de girl next door, en word ik iets meer herkend.”

Je achternaam is Tjon-A-Tsien. Waarom gebruik je die niet?

„M’n naam wordt vaak verkeerd uitgesproken, hij is moeilijk, heeft allemaal streepjes, blijft niet lang hangen. Ik wilde iets gemakkelijkers dat wel bij me past; dat is dus m’n tweede naam Mylene geworden. Ik vond het toch al jammer dat ik die naam nooit kon gebruiken.”

Je loopt nu een tijdje mee in de tv-wereld. Is het leuk of valt het tegen?

„Van tevoren waarschuwden mensen me dat de televisie­wereld zo hard is. De concurrentie zou heftig zijn, het beroep van presentatrice is vluchtig en als je alleen goed bent, zou dat niet goed genoeg zijn. Maar het is me al met al erg meegevallen. Ik ben gaan doen wat ik graag wilde doen en dat bevalt me heel goed.”

De 25... maandag 20.30 l SBS 6

Meer over:

Reageren