Interview

Natasja Gibbs over Kamp Van Koningsbrugge: 'Snelkookpan die veel bij me heeft losgemaakt'

13 oktober 2022 10:05 | sterren | Door Ernest Marx

© Elvin Boer

BNNVARA-presentator Natasja Gibbs gaat de uitdaging aan. Ze is een van de tien bekende Nederlanders die zich in Kamp Van Koningsbrugge Special Edition onderwerpen aan een loodzware beroepstraining voor commando's.

Waarom wilde je meedoen aan Kamp Van Koningsbrugge Special Edition?

"Het zwaartepunt van het programma zit hem natuurlijk in de mentale uitdaging. Ik zag dit als een kans om de strijd aan te gaan met mijn angsten, al kwam dat besef pas toen ik in het voortraject zat, waarin je uitvoerig fysiek en mentaal wordt getest. In gesprekken met een psycholoog kwamen mijn onderliggende angsten en mijn jeugd aan bod. Dat was geen rozengeur en maneschijn."

_______________________________________________________________________________

Elke dag de beste tv, film en serie-tips direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

_______________________________________________________________________________

Hoe was jouw jeugd?

"Ik ben in armoede opgegroeid. Daarnaast was huiselijk geweld schering en inslag. Uiteindelijk heeft mijn moeder mij en mijn broertje en zusje meegenomen. Terwijl mijn vader op zijn werk was, vluchtten wij naar een blijf-van-mijn-lijfhuis. We zijn bijna twee jaar van plek naar plek verhuisd omdat mijn vader ons steeds weer vond. Het was vaak moeilijk. Daarnaast heb ik ook veel lol gehad in mijn jeugd hoor, het was niet alleen maar ellende. Maar in die tijd hebben zich wel angsten in mij genesteld."

Welke angsten zijn dat?

"Ik ben bang in het donker als ik alleen ben, dus ik slaap met een nachtlampje aan. Ik ben ook heel schrikkerig. Als iemand plotseling achter me staat of ineens zijn stem verheft, kan ik daardoor helemaal in een kramp schieten. Dat stamt natuurlijk uit mijn kindertijd. Want als er tegen me geschreeuwd werd, kon er uit onverwachte hoek ook een klap komen."

Heb je uit het programma gehaald wat je hoopte?

"Het was een snelkookpan die veel bij me heeft losgemaakt. Ik ben erg met mezelf geconfronteerd, maar gelukkig kon ik daar dankzij goede begeleiding vanuit het programma goed mee omgaan. Ik heb vaak de neiging om mezelf de put in te praten. Vooral op dat vlak heb ik belangrijke inzichten gekregen. Ik werk eraan om negatieve patronen bij mezelf te doorbreken."

Jeroen van Koningsbrugge geeft mentale steun. Had je daar wat aan?

"Er was een moment waarop ik echt brak. Dat was na een heftige inspanning en een heel confronterend moment. Ik weet nog dat ik iets zei als: 'Waarom kan ik nou nooit eens normaal zijn zoals de rest?!' Toen zei Jeroen: 'Maar niemand is normaal.' Hij vertelde me over obstakels uit zijn eigen jeugd, waarna ik dacht: inderdaad, we hoeven geen maskers op te houden. Het was een heel fijn gesprek dat me over een moeilijk punt heen heeft geholpen."

Hoe was het contact met de andere deelnemers?

"Ik kende vooraf niemand van de groep, maar ik ben in een korte tijd zoveel om die mensen gaan geven! Het is ook allemaal zo intens. We hebben nog steeds heel veel contact met elkaar; zijn met zijn allen uit eten geweest en we hebben een app-groep. Celine Huijsmans is zelfs echt een goede vriendin van me geworden. Deze mensen ga ik nooit meer vergeten."

Kamp Van Koningsbrugge Special Edition is vanaf 13 oktober 2022 elke donderdag om 20:30 uur te zien op NPO 1

Meer over