Interview: Tooske Ragas heeft voorjaarskriebels met Pasen

4 april 2015 12:00 | sterren | Door Televizier

Met een beetje mazzel kunnen we deze Pasen al de eerste gerechten uit eigen moestuin eten. Tooske Ragas (Van Hollandse Bodem) vertelt hoe zij Pasen viert.

Pasen en lente horen voor ­Tooske Ragas bij elkaar als de kip en het ei. „In deze tijd krijg ik altijd last van voorjaarskriebels”, bekent de presentatrice van Van Hollandse Bodem. „Zodra de krokusjes de grond uit komen, begint het. Ik heb net nieuwe kleren gekocht; dat hoort er ook bij.”

Kleding

„Vroeger mochten mijn twee broers en ik in het voorjaar met mijn moeder de stad in om kleren te kopen. Dat was één groot feest. Dan mocht ik iets uitkiezen voor Pasen en kon ik bijna niet wachten tot het zover was om het te dragen, al was het daar meestal te koud voor. Aan de voorjaarsschoonmaak doe ik ook. Lekker opruimen, alles moet weg. En tuinieren, sinds ik Van Hollandse Bodem doe. We hebben de tuin al omgespit. Straks gaan we de plantjes erin zetten. Daar heb ik echt zin in.”

Prachtig feest

Tooske is protestants opgevoed. Reden waarom ze de Paasdagen bovenal associeert met het ­bijbelverhaal over de opstanding van Jezus en de feestdagen die daaraan zijn opgehangen. „In de Nederlandse Hervormde kerk is Pasen een prachtig feest. Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag: het hele riedeltje.” 

Hoop en licht

„Drie keer achter elkaar naar de kerk, dan kwam het goed binnen. Dat lukt nu niet meer, maar met Pasen gaan we wel één keer naar de kerk met de kinderen. Dat is heel sfeervol, met veel kaarsjes, lichtjes, muziek en een paasontbijt. Het Paasverhaal vertelt je dat je altijd opnieuw kunt beginnen. Het is een boodschap van hoop en licht. De lente ­versterkt dat.” 

Speciaal Paasmenu 

In huize Ragas komt er met Pasen een uitgebreide maaltijd op tafel. „Lekker eten markeert de bijzondere momenten in een jaar. Je zoekt elkaar op, de tafel wordt mooi gedekt en er staat iets speciaals op het menu. Met Pasen zijn we wat experimenteler dan met Kerst, dan probeer ik in de keuken graag wat nieuws uit. Ik ben dol op groene groentes. Fris, groen, jong en knapperig: dat hoort
bij het voorjaar en bij Pasen. Lekker bakken, knoflook en een uitje en eitje erbij... ”

Kippen

De eieren komen uit eigen tuin. Tooske: „We hebben tegenwoordig drie kippen die alle drie elke dag een ei leggen. Vorig jaar hebben de slakken alles in de moestuin opgegeten. Als de kippen de slakken opeten, zijn we van dat probleem verlost. Nu maar hopen dat ze zelf de plantjes met rust laten, anders moeten we daar weer iets op vinden.”

Lees ook:
Tooske Ragas is blij met Van Hollandse Bodem.

Morgen op Televizier.nl:
Een interview met Van Hollandse Bodem-jurylid Jonathan Karpathios.

Meer over