Bodem geraakt

Jan Smit onthult ernst van burn-out

20 juni 2021 13:19 | sterren | Door Jacob-Jan van de Groep

© AVROTROS

Jan Smit maakte in 2019 wereldkundig een burn-out te hebben. In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws kijkt hij uitgebreid terug op de donkerste periode uit zijn leven.

Volgens Jan moest hij de tol betalen voor 25 jaar lang rennen, vliegen en geleefd worden als artiest. "Als je gesprekken voert met een therapeut, kom je jezelf tegen. Confronterend, maar dat moet ook. Je moet eerst zelf herkennen en erkennen wat er aan de hand is. De bodem raken voor je overeind kan krabbelen."

Stoppen

In de periode dat hij uit de spotlights verdween, heeft de Volendammer geen moment aan stoppen gedacht. "Nee, ik wist dat ik overwerkt was. Te veel hooi op mijn vork genomen en dat te lang volgehouden. Maar er is licht aan het eind van de tunnel."

Selectief 

Jan stond vorige maand als één van de vier presentatoren op het podium van het Eurovisie Songfestival. Hij kiest in het vervolg zijn werkzaamheden zeer zorgvuldig. "Ik ga heel selectief zijn. En dat weet mijn manager. Die wil ook niet dat ik weer anderhalf jaar uit de roulatie ben. Gezondheid gaat voor alles, daar kom je pas achter als je erin verzeild raakt."

Meer over