'Geen uitdaging'

Maggie Smith beleefde weinig plezier aan Downton Abbey en Harry Potter

6 december 2019 09:39 | sterren | Door Jef Willemsen

© ANP
Maggie Smith werd bekend bij hele nieuwe generaties door haar rollen in Downton abbey en de Harry Potter-films. Maar de 84-jarige Britse actrice kijkt er niet met plezier op terug.

In een interview met de Britse krant Evening Standard geeft Smith aan weinig voldoening uit de projecten gehaald te hebben.

Niets met acteren te maken

Maggie vertolkte in zeven Harry Potter films de rol van de strenge professor Minerva McGonagall en werd een culticoon door haar rol als gravin Violet Crawley in Downton abbey. Maar wat Smith betreft had dat niets met acteren te maken: "Ik ben dankbaar voor de rollen, maar eigenlijk doe ik weinig anders dan reageren op anderen. Daar grapte ik weleens over met Alan Rickman tijdens de opnames van de Potterfilms: we zijn alleen reagerend te zien in closeups."

Theater

Smith meent dat ze als actrice vooral tot haar recht komt in het theater waar ze in de jaren 50 haar debuut maakte. Dat ze begin 2000 toch koos voor film en televisie had vooral te maken met het feit dat haar lange tijd geen toneelrollen werden aangeboden. Inmiddels staat ze weer op de planken en won ze een prijs voor haar rol als de secretaresse van Joseph Goebbels in het stuk A German life

Meer over