Margreet Beetsma over Editie NL

Editie NL vierde in april haar tienjarig bestaan. Margreet Beetsma is er sinds 2007 bij. De presentatrice vertelt over de eigenheid van Editie NL, haar carrière en haar liefde voor Groningen.

Hoe hebben jullie tien jaar Editie NL gevierd?

„Onze uitzending was gewijd aan die mijlpaal. We waren onder anderen bij twee trouwe kijkers thuis, om eens mee te maken hoe zij naar het programma kijken. Ze bleken echt met het bord op schoot voor de tv te zitten! En we hadden veel felicitaties van collega’s in de uitzending. We hebben een leuk feestje gevierd met de redactie.”

Wat is de kracht van Editie NL?

„Wij geven het nieuws een eigen gezicht. We kiezen onderwerpen die dicht bij de leefwereld van onze kijkers staan. Tijdens de kroning van Willem-Alexander hebben we gekeken wat zo’n gebeurtenis doet met een meisje van 9, wat Amalia is. Wij hebben toen andere meisjes van 9 geïnterviewd en gevraagd hoe zij het zouden vinden om kroonprinses te worden. Op die manier proberen we ons te onderscheiden van de nieuwsmassa waarmee je wordt overspoeld.”

Hoe heeft Editie NL zich in de loop der jaren ontwikkeld?

„Ik denk dat we dichter bij de kijkers zijn gekomen. Tien jaar geleden hadden we nog geen website waar kijkers terecht konden met vragen en opmerkingen. En in het begin was het programma meer jasje-dasje en nu lekker jong en los. Wat heel leuk is, is dat er wat meer vrouwelijke verslaggevers zijn bijgekomen. En misschien zijn we iets brutaler geworden. Maar Editie NL heeft een sterk format en daar moet je niet te veel aan veranderen.”

Hoe is de samenwerking met je medepresentator Jeroen Latijnhouwers?

„Jeroen heeft mij in het begin goed begeleid om mijn weg te vinden in een live programma. Toen ik begon, vond ik dat wel spannend. Dan dacht ik ineens midden in de uitzending: als ik nu mijn middelvinger opsteek kunnen ze het er niet meer ­uitknippen. Het fijne van duopresentatie is dat je elkaar kunt opvangen. Jeroen en ik kennen elkaar nu veel beter, dus het gaat allemaal heel soepel.”

Je woont nog steeds in Groningen, is het niet eens tijd om in tv-stad Hilversum te gaan wonen?

„Haha, dan had ik dat allang moeten doen. Mijn vriend heeft zijn tv-bedrijf in Groningen en heeft daar een klanten- en contactenkring opgebouwd. Maar los daarvan, ik voel me thuis in het Noorden. En tot nu toe is het goed te combineren geweest. Ik vind het prima in Hilversum, maar Groningen voelt als thuiskomen. Natuurlijk is het reizen niet altijd leuk, maar het went wel.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

„Het locatiewerk begint wel weer te kriebelen. En ik vind het schrijven en bedenken van programma’s ook heel leuk. Ik deed dat voor het bedrijf van m’n vriend, maar dat staat op een laag pitje, ook vanwege de komst van mijn tweede kindje (dat vorig jaar juli is geboren). Ik mis het wel. Daarom kan ik me voorstellen dat ik in de toekomst niet per se als presentator wil werken, maar als programmamaker. Dat is een veilig idee, voor als je over de datum raakt. Dan hoef ik niet aan de botox, haha. Ik werk natuurlijk wel in een wereldje waarin dat op een gegeven moment normaal wordt en daar pas ik niet helemaal tussen. Verder denk ik dat ik niet moet vastroesten. Straks zien mensen mij alleen nog maar als ‘dat meisje van Editie NL’. Of meisje… ik ben net 40 geworden: die dame van Editie NL.”

Hoe ziet Editie NL er over tien jaar uit?

„Ik denk dat het format zo krachtig is dat er weinig zal ­veranderen. Kleine dingen misschien. Deze zomer beginnen we bijvoorbeeld met de bouw van een nieuw studiodecor. Maar in de kern denk ik dat het heel erg zal blijven zoals het nu is, omdat het gewoon werkt.”

Reageren