Klokkenluider tipt EenVandaag

Medisch dossier Barbie bekeken door tientallen onbevoegden

5 April 2018 09:57 | sterren | Door Televizier

Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag hebben ongeoorloofd het medisch dossier ingekeken van Samantha de Jong. Samantha is bekend als realityster Barbie en werd begin dit jaar met spoed in het ziekenhuis opgenomen na een zelfmoordpoging.

De tip werd door een klokkenluider via Publeaks doorgegeven aan actualiteitenrubriek EenVandaag. Volgens EenVandaag bevestigt het ziekenhuis dat er sinds vorige maand een intern onderzoek loopt naar de kwestie. Samantha de Jong is op de hoogte gesteld, een woordvoerder laat weten dat ze “hier echt van zijn geschrokken.”

Barbies dossier

Barbie werd twee maanden geleden acuut in het ziekenhuis opgenomen nadat ze bewusteloos werd gevonden na overmatig drugsgebruik. Bij een routineonderzoek van het Haga-ziekenhuis bleek dat tientallen medewerkers het dossier van Samantha ongeoorloofd hadden ingezien, terwijl zij niet bij haar behandeling betrokken waren. Ze gebruikten hiervoor het ziekenhuissysteem Chipsoft.

Datalek

Het inzien van medische privégegevens mag alleen als een medewerker medisch betrokken is bij de patiënt. Na het contact met EenVandaag heeft het Haga-ziekenhuis een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Zo’n is sinds 2016 verplicht bij datalekken. Het ziekenhuis gaat medewerkers die de regels hebben overtreden daarop aanspreken.

Lees ook: Barbie wil terug op televisie.

Meer over