Beschadigde nekwervel

Talitha Muusse openhartig over chronische pijn

9 Maart 2021 10:40 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
Talitha Muusse verklaart haar 'ingezakte' houding bij Op1: de presentatrice heeft een beschadigde nekwervel en kampt al jaren met chronische pijn.

Op Instagram vertelt Muusse dat ze sinds haar debuut bij de talkshow geregeld berichten krijgt van kijkers die zich ergeren aan haar lichaamshouding. Ze zou teveel in elkaar gekrompen zitten, te vaak haar schouders optrekken en met haar stoel bewegen.

Whiplash

Volgens Muusse hebben die 'maniertjes' wel degelijk een reden: "Op mijn 23e is bij mij een beschadiging aan mijn nekwervel geconstateerd, een soort whiplash. Waarschijnlijk door een combinatie van erfelijke factoren, een scheef gegroeide ruggengraat, lengteverschil in mijn benen en veel te zware overbelasting door te hard werken en te veel computergebruik."

Nek op slot

De medische malaise belemmert Talitha al ruim tien jaar: "Op mijn 21e heb ik een maand mijn nek niet kunnen draaien, alles zat op slot. Ik lag met pijnstillers in bed en liep door het huis met een neksteun. Op mijn 23e heb ik mijn scriptie aan de Erasmus Universiteit moeten afronden door met 2 vingers alles te tikken en gedeeltelijk door mijn vader de teksten te dicteren. Sindsdien ben ik het normaal gaan vinden om te leven met zware nek en schouderklachten."

Pijnlijk

Door haar chronische pijnklachten is het voor Talitha lastig om lang stil te zitten: " Eigenlijk kan ik niet lang op geen enkele stoel zitten, niet in een restaurantje, niet in de auto, niet op mijn eigen bank thuis zonder stijf te worden en pijn te voelen. Ik heb een speciaal hoofdkussen in mijn bed."

Energiebelasting

Door hulp van artsen, fysiotherapeuten, masseurs en andere medische professionals heeft Talitha geleerd haar energiebelasting beter te managen, maar ze heeft nog steeds dagelijks klachten en pijn en dat is ook te zien op de stoel bij Op1. Ze doet haar best eraan te werken en de kritiek van kijkers raakt haar dan ook.

'Fuck it'

Om die reden doet ze via Instagram ook haar verhaal: "Maar nu denk ik: fuck it. Ik werk er aan voor mezelf, en het boeit mij niet hoe het er uit ziet! En tenslotte, ik hoef er als vrouw al helemaal niet gracieuzer, charmanter of mooier er bij te zitten. Dit is wat voor mij nu werkt."

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Talitha Muusse (@talithamuusse)

Meer over