'Vette pech'

Talpa-contract Patty Brard bevat keiharde gewichtseis

26 maart 2020 10:42 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
In haar nieuwe biografie doet Patty Brard een boekje open over de opmerkelijke eis in het contract dat ze vorig jaar tekende bij Talpa.

Patty verraste vriend en vijand toen ze een vierjarige deal sloot met John de Mol, maar hij had wel een voorwaarde voor hun samenwerking.

Gewichtsclausule

John de Mol mag het contract ontbinden als Patty onverhoopt ondanks haar maagverkleining weer aankomt. Deze gewichtsclausule stipuleert dat Brard twee maanden de tijd krijgt om op haar oude gewicht te komen, anders staat ze onverbiddellijk op straat. In eerste instantie was de beeldbuis diva woedend toen ze dit las.

Erland Galjaard

Brard was klaar om de deal af te wijzen, tot Talpa-adviseur Erland Galjaard zich in het conflict mengde. Hij wist beide partijen tot elkaar te brengen door de bewoording van de clausule aan te passen. Nu moet Patty de komende drie jaar zorgen dat ze dezelfde 'uitstraling' moet behouden. 

Modellen

Hoewel het contractueel afdwingen van uiterlijke kenmerken aanvoelt als ietwat draconisch, vrouwonvriendelijk en niet meer van deze tijd, heeft Patty inmiddels begrip gekregen voor het standpunt van De Mol: "Het kan aan de ene kant een beetje heftig overkomen, maar aan de andere kant – dat zei mijn advocaat ook – dat modellen ook weleens in hun contract krijgen dat ze niets met hun haar mogen doen of niets met hun uiterlijk mogen doen. Ik zal moeten blijven sporten en ik mag ook niet naar de kapper, zeg maar."

Meer over