De K van Karlijn

Tjitske Reidinga hield kankerdiagnose jarenlang stil

5 januari 2021 15:40 | sterren | Door Jef Willemsen

© ANP
Tjitske Reidinga speelt in De K van Karlijn een kankerpatiënt. De actrice kon voor haar rol putten uit persoonlijke ervaring. In 2014 werd blaaskanker bij haar geconstateerd.

In gesprek met de Varagids vertelt Reidinga voor het eerst over haar ervaringen met de ziekte.

Onwerkelijk

Naar eigen zeggen was ze niet in paniek: "Ik vond het vooral onwerkelijk. Ook omdat ik me helemaal niet ziek voelde. Daardoor duurt het behoorlijk lang totdat het besef werkelijk landt en impact krijgt: er zit iets in mijn lichaam dat daar niet hoort. Dat moet weg."

Vroeg stadium

Tjitske was er op tijd bij: "Daarom heb ik eigenlijk nooit echt getwijfeld aan de goede afloop. Evengoed is het dan bijzonder pittig en mentaal moeilijk. De wetenschap dat je ziek bent en de behandelingen, de narcose, ik ben wel vier, vijf keer geopereerd. Nou ben ik wel wat gewend: ik heb in mijn leven veel in ziekenhuizen gelegen."

Geen geheim

Tjitske was selectief in het delen van haar diagnose en zweeg tegen de media omdat ze geen behoefte had aan aandacht voor haar situatie. Bij collega's lag dat anders: "Ik maakte er geen geheim van. Dat kon ook niet door planning, speelschema's en ziekenhuisopnames. Maar ik wilde zoveel mogelijk doorwerken. Vasthouden aan de normale dagelijkse gang van zaken, dat is ook een reddingsmechanisme en een manier om te overleven. Het gaf afleiding."

De K van Karlijn is vanaf woensdag 6 januari te zien om 20.30 uur op Net 5.

Meer over