Tjitske Reidinga over Volgens Robert

10 Maart 2013 11:30 | sterren | Door Televizier

In de serie Volgens Robert speelt Tjitske Reidinga ­psychoterapeut Lea Luttermeyer Dudok. Zij moet Robert door zijn midlifecrisis helpen, mét een donkere pruik op.

Was dit een leuke rol om te spelen?

"Jazeker. Alleen al omdat ik een groot liefhebber ben van de teksten van Maria Goos. Die zijn zo’n rijkdom.”

Is het niet gek om jezelf met een pruik te zien?

"Ik heb het nu al zo vaak gezien dat ik er een beetje aan ben gewend, maar het is nog steeds een grappig gezicht. Acteren is het leukst wanneer je er anders uitziet dan normaal; dat zijn natuurlijk de beginselen van toneelspelen. Daarbij had Maria een donkerharige psychotherapeut in gedachten. Een beetje een gedistingeerde vrouw uit Amsterdam-Zuid. Als ik mijn eigen haar zou tonen en een kokerrokje zou aandoen, was ik wel erg herkenbaar. ”

Ben je in de serie ook een ­gedistingeerd type?

"Ik ben een intelligente vrouw die alleen is en heel hard werkt. Eigenlijk is ze psychoanalyticus, zo iemand bij wie je zes keer in de week op de bank moet om je hele jeugd door te spitten, maar door de bezuinigingen is ze genoodzaakt ook andere therapievormen te doen. Vandaar dat ze dokter Robert aanneemt als patiënt. En wanneer zijn vrouw erbij komt wordt het zelfs een soort relatietherapie. Dat trekt ze helemaal niet, veel te oppervlakkig. Later kom je meer te weten over haar privéleven en blijkt dat ze meer gemeen heeft met Robert dan ze dacht.

Kon je nog uit eigen therapie-ervaring putten?

"Ik ben weleens in therapie geweest en ik vind het voor iedereen een aanrader, want het is heerlijk om een uur lang tegen iemand aan te praten en niet te hoeven vragen hoe het met de ander gaat. Maar de psychoanalyse die mijn personage doet, ken ik helemaal niet. Dat lijkt me heel heftig.”  

Jij bent zo’n beetje de meest gewilde actrice van Nederland. Geeft dat een goed gevoel?

"Ik heb de laatste jaren wel veel grote dingen gedaan, ja. En ook nog geweldige dingen. Ik voel me erg bevoorrecht. Ik probeer wel te voorkomen dat ze zullen zeggen: ‘Daar heb je die vrouw weer.’ Gelukkig komt de Net 5-­ serie Doris, waarin ik de hoofdrol ga spelen, pas in het najaar uit. Dan is Volgens Robert al een tijd geleden. Bovendien is dat zo’n andere rol. Dus voor ‘overkill’ ben ik niet bang.” 

Meer over