Tooske Ragas over Van Hollandse Bodem

Na een afwezigheid van een jaar is Tooske Ragas terug op tv. In haar eerste programma voor de EO gaat ze aan de slag met moestuinen in Van Hollandse Bodem.

Na acht jaar amusementshows te hebben gepresenteerd, zoals Het Beste Idee Van Nederland, Popstars en Bloed, Zweet & ­Tranen, nam Tooske Ragas eind 2013 afscheid van SBS 6. Ze voelde zich niet meer thuis bij de volkse koers van de zender.

Lerarenopleiding

"Als je 40 wordt, wil je weleens programma’s doen die ergens over gaan.” Ze lastte een pauze in om zich over haar toekomst te beraden. "Ik heb serieus overwogen om de tv-wereld gedag te zeggen. Ik stond op het punt me in te schrijven voor een lerarenopleiding.”

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zo bleek al snel. En zo keert Tooske terug op de Nederlandse televisie. "Mooie programma’s maken, vind ik het allerleukste om te doen. Waarom zou ik dat opgeven?” Uit verschillende aanbiedingen koos ze voor de EO. "Zij kwamen met de leukste ideeën. Ik voel dat ik hier mezelf het beste kan presenteren.”

Bak vol zaden

Tooske laat zichzelf als eerste zien in Van Hollandse Bodem. In deze zesdelige serie – gebaseerd op een Brits programma – gaan acht duo’s de strijd met elkaar aan in de moestuin. Op een lapje grond moeten ze groenten, fruit, kruiden en ­eetbare bloemen verbouwen. Wie daar de beste maaltijd van maakt, wint de wedstrijd.

Tooske: "Allerlei duo’s doen mee, van jong tot oud en van oner­varen tot ervaren moestuiniers. Zo hebben we een vader en een dochter, twee collega’s en een getrouwd stel.” De opnames vonden afgelopen jaar plaats. De koppels kregen aan het begin van de lente een stukje grond van tien bij tien meter, op een landgoed bij Kasteel Amerongen.

Met een bak vol zaden en plantjes gingen ze vervolgens aan de slag. "Ze mochten zelf weten hoe vaak ze de boel gingen onderhouden. De meesten waren er twee à drie keer per week." Een camerateam volgde de ontwikkelingen. Na drie maanden keerde Tooske terug. "Iedere week krijgen ze van mij twee oogst- en twee kookopdrachten. Van hun mooiste wortel, sappigste aardbei of beste kool moeten ze een salade, soep of toetje maken.”

De producten en gerechten worden beoordeeld door chef-kok Jonathan Karpa­thios en kweker Dieneke Klompe. Het duo dat de slechtste beoordeling krijgt, moet naar huis.

Slakken in de sla

Mensen die met hun handen in de aarde wroeten; het lijkt weinig zo spannend om naar te kijken, maar volgens Tooske is dat juist de charme van Van Hollandse Bodem. "Dit programma heeft inderdaad een flinke dosis kneuterigheid, maar ik vind dat juist leuk. Uiteindelijk gaat het over emoties. Je ziet hoe chagrijnig de kandidaten zijn als hun sla door slakken is aangevreten, maar ook hoe euforisch ze reageren als ze de beste tomaten hebben."

"Daarbij ziet het er visueel prachtig uit en is het ook nog eens informatief. Je krijgt handige tips en leert van alles over gewassen. Het is eigenlijk een mix van Heel Holland Bakt en Maartens Moestuin.”

Wat ­Tooske vooral opviel? "De bevlogenheid van de kandidaten. Ik vond het ­fascinerend om te zien hoe hun hart in zo’n aardappel ging zitten. Pas gaandeweg het ­programma begon ik dat te begrijpen, omdat ik zag hoeveel tijd en energie je in een moestuin moet steken. Er komt zo veel bij kijken!"

"Dan heb je ook nog dat wisselvallige, Hollandse weer. In juli vielen gewassen van de hitte om en een maand later stonden de kandidaten in de stromende regen hun aardappels te rooien. Ik was diep onder de indruk.”

Moestuinvirus

Zelf is ze inmiddels ook aangestoken met het moestuinvirus. "Mijn man (theaterproducent en schrijver Bastiaan Ragas) probeert mij al jaren tevergeefs de tuin in te schoppen. Maar sinds dit programma ben ik helemaal om. Ik heb vorig jaar al een poging ondernomen om een moestuin te kweken, maar dat mislukte na drie weken omdat de slakken het overnamen."

"Nu gaan we het opnieuw proberen, samen met onze vier kinderen. De kennis is er, nu moet ik die in de praktijk gaan brengen. Dat wordt nog een hele uitdaging.”

Van Hollandse Bodem is donderdagavond om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Lees ook: Tooske en haar man Bastiaan krijgen ook een gezamenlijk programma op NPO 1, waarin ze relaties redden.

Reageren