Hele eer

Carry Tefsen over haar Gouden Televizier-Ring

16 juli 2020 14:14 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. Dat geldt ook voor Carry Tefsen oftwel Mien Dobbelsteen.

Veertien jaar lang maakte ze in Zeg ‘ns Aaa Huize Van der Ploeg – Lansberg onveilig als Mien Dobbelsteen. Carry Tefsen (1938, Amsterdam) heeft mooie herinneringen aan de comedy, die in 1984 de Gouden Televizier-Ring won.

Hoe bent u Mien Dobbelsteen geworden?

"Ik heb nooit auditie gedaan, maar ben gevraagd door regisseur Nico Knapper. Ik kende hem al lang: voor Zeg ’ns Aaa deed ik onder andere de serie Ieder Zijn Deel, die hij ook regisseerde. Daarin speelde ik ook een soort huishoudster en hij zag in mij de ideale Mien Dobbelsteen."

Met welke acteur had u de beste band?

"Ik had een enorm sterke band met John Leddy, die in de serie mijn man Koos speelde. we kenden elkaar heel goed en hadden natuurlijk ook veel scènes samen. Vooral de bedscènes blijven me bij: hij in een soort trainingspak en ik in een grote, lelijke nachtpon. Als we moesten wachten voor de opnames, hadden we het over de vakantie of onze kinderen. Altijd gezellig met John in bed!"

Ging er nooit eens iets mis?

"Natuurlijk wel! Het was gelukkig niet live, maar we speelden wel met publiek. Ik vergat wel eens mijn tekst en er gleed een keer een taart van een schotel af. Dat soort dingen. Ik heb ook een keer een teen gebroken, maar dat was niet tijdens de opnames. Ik had geen tijd om naar de dokter te gaan, dus ik zorgde ervoor dat mijn teen goed in mijn schoen zat. Tijdens de opnames heb ik toen schoenen van mezelf aangehouden, maar wel in het genre van Mien. Wel erg pijnlijk trouwens..."

Wat vindt u de leukste aflevering of scène?

"Lieve hemel, dat kan ik echt niet zeggen. Er zijn er zo veel geweest. Eén van de scènes die vaak wordt herhaald, is de dansles van Mien en Koos. Koos heeft een smoking geleend van de dokter en scheurt eruit. Ik probeer dat, zo goed en zo kwaad als ik kan, te verbergen. Zonder succes natuurlijk."

Ooit gedacht dat u zo populair zou zijn?

"Ik had eigenlijk een kleine rol; Sjouk (Sjoukje Hooymaayer, dokter Lydie) en Manfred (de Graaf, dokter Hans) hadden de grote. Maar het publiek sympathiseerde met mij, de zwakkere partij, de arbeider. Dat is ook langzaam zo gegroeid. De roddelpers probeerde nog te suggereren dat Sjoukje en ik ruzie hadden, omdat zij jaloers zou zijn op mijn succes, maar dat is allemaal onzin."

Hoe was het om de Ring te winnen?

"Een grote eer natuurlijk, maar geen verrassing. Tegenwoordig wordt er per programma maar één ring uitgereikt, maar wij kregen er allemaal eentje. Die moesten dus gemaakt worden. Complimenten voor ring-ontwerpster Anneke Schat! Alle negen ringen hebben dezelfde stijl, maar verschillen toch van elkaar. Mijn ring ligt thuis netjes in een doosje, maar ik draag hem ook nog geregeld. Echt een schitterend ding."

Meer over