Interview met Chantal Janzen over haar derde Zilveren Televizier-Ster

31 Augustus 2017 16:29 | televizier-ring | Door Televizier

© William Rutten

Chantal Janzen won vorig jaar haar derde Zilveren Televizier-Ster op rij. 'Ik mag van mezelf eindelijk achterover leunen en bedenken wat ik nog wil.’

Tekst: Jef Willemsen

Voelde het winnen van je derde Zilveren Ster anders dan de eerste of tweede?

“Zonder valse bescheidenheid: toen ik drie jaar geleden mijn eerste won dacht ik daarna: ‘Dat was eenmalig. Het publiek was aardig genoeg me dit één keer te gunnen, maar nu is het klaar.’ Toen volgde de tweede én een derde. Je kunt alleen maar dankbaar zijn. Het is iedere keer weer een verrassing en een blijk dat mensen waarderen wat je doet op televisie. In ieder geval genoeg om de moeite te nemen te stemmen.”

Is het dan niet jammer dat je ondanks al je werk dit jaar geen kans maakt op een
Zilveren Televizier-Ster?

“Nee, ik maak geen programma’s met de gedachte dat ik er prijzen mee ga winnen. Eerlijk gezegd is het alleen maar goed dat ik eens een jaartje oversla. Sowieso vanwege de variatie: jarenlang leek het of de strijd om de Zilveren Ster standaard tussen Linda de Mol, Wendy van Dijk, Yvon Jaspers of mij ging, maar met die status quo is nu wel afgerekend. Ook vind ik het een prettig idee dat ik nu eens niet nerveus in de zaal zit. Als genomineerde ben je de regie totaal kwijt en heb je geen idee wat ze met je gaan doen. Ik presenteer het gala liever dan dat ik moet afwachten.”

Ben je er wel bij dit jaar?

“Ik ga mijn best doen. Het Gouden Televizier-Ring Gala is uniek in z’n soort, de enige tv-publieksprijs in Nederland, en daar mogen we best een beetje zuinig op zijn.”

Kom je daar wel aan toe met al je tv-verplichtingen?

Dance dance dance is natuurlijk al opgenomen, dus daar zal het niet aan liggen. Zonder al teveel te verklappen: in de vorige twee seizoenen waren de favorieten al vrij vroeg in de competitie duidelijk en kon je al voorspellen hoe het zou gaan lopen. Ditmaal zijn er, zeker na de eerste weken, echt geen gedoodverfde winnaars aan te wijzen. Dat gaat dus voor hele verrassende resultaten zorgen. Verder is er de running gag tussen Jandino en mij: hij is doodsbang voor slangen en ik heb hem zover gekregen dat hij er eentje om zijn nek deed. Als tegenprestatie wil hij dat ik een dans voor hem doe. Dat gaat in de komende weken nog een heel spannend staartje krijgen.”

Hoe staat het met Chantal blijft slapen?

“Ook daar zijn de opnames grotendeels al van achter de rug, ik ga onder meer logeren bij Gerard Ekdom en Victor Mids. Dit is al het derde seizoen en ik merk dat ik nog altijd in mijn rol groei. In de eerste reeks was het allemaal zo nieuw dat ik voornamelijk reageerde op wat er om me heen gebeurde. Nu ben ik een stuk zekerder tijdens de interviews en durf ik ook steeds vaker het initiatief te nemen.”

En dan wil je ook nog eens de theaters in?

“Klopt, maar die plannen verkeren nog in zó’n pril stadium dat ik er weinig zinnigs over kan zeggen. Het wordt op z’n vroegst pas ergens in 2018. Ik kijk er naar uit om weer op de planken te staan. Dat is er de laatste jaren niet van gekomen omdat ik zo ontzettend veel andere dingen gedaan heb. Ik heb me kapot gewerkt. Omdat ik heel veel leuk vind, graag van alles probeer en moeilijk nee kan zeggen. Daardoor heb ik zeker 318 keer tegen een burnout aan gezeten, maar het heeft uiteindelijk ook voor rust gezorgd. Ik heb enorm gezaaid, nu ben ik aan het oogsten, ook met mijn mediaplatform &C. Ik mag eindelijk  van mezelf achterover leunen om eens goed te bedenken wat ik nog zou willen doen. En dat is een ongekende luxepositie.”

Het is niet mogelijk om op Chantal Janzen te stemmen voor de Zilveren Televizier-Ster presentatrice. Haar programma Chantal blijft slapen is wel in de race voor een Gouden Televizier-Ring.

Afbeelding


Meer over