Ode aan Anneke Schat

Televizier-Ring ontwerpster Anneke Schat geëerd met eigen Amsterdamse gevelsteen

24 maart 2021 11:48 | televizier-ring | Door Jorien Slager

© William Rutten

Een traditionele gevelsteen plaatsen gebeurt bijna nooit meer. Toch is een van die zeldzame stenen afgelopen week speciaal voor Televizier-Ring ontwerpster Anneke Schat en haar man geplaatst. Anneke: “Ik sta perplex en vond het meteen krankzinnig leuk!”

De gevelsteen is te bewonderen bij Spiegelgracht 20A in Amsterdam, de plek waar Anneke en haar man Rudolph zestig jaar woonden en werkten. De sieraden die de kunstenares er maakte zijn over de hele wereld te bewonderen. Hoog tijd voor een eigen gevelsteen dus.

Ode aan Anneke Schat

De steen bestaat uit een aantal gouden windveren (een van de handelsmerken van Anneke) en het woord ‘schat’. Afgelopen woensdag zag Anneke de steen voor het eerst en dat was een enorm grote verrassing. “Ik sta echt perplex en zou er in geen honderd jaar aan gedacht hebben”, vertelt ze aan het Parool. “Ik vond het meteen krankzinnig leuk!”

Hier onder vertelt Anneke aan ons over haar ontwerpen voor de Gouden Televizier-Ring Verkiezing.

Gouden Televizier-Ring

Al sinds 1975 ontwerpt kunstenares Anneke Schat de Gouden Televizier-Ring. Elk jaar maakte ze een nieuw ontwerp. Tot 2020. Want in dat jaar is de ultieme Ring door haar ontworpen die elk jaar terugkeert. Een mooi eerbetoon aan Anneke.

Sinds toen bestaat de Ring uit een herkenbare basisvorm die jaarlijks terugkeert. Na uitvoerig overleg met de redactie en via diverse schetsrondes heeft Anneke Schat een unieke Ring ontworpen met 'dynamische buiteling' als thema. De bovenkant van de Ring bestaat uit drie delen van een cirkel, waarvan er eentje met een onverwachte buiteling met een breed vlak naar buiten spat.

Anneke: "Het ontwerp symboliseert de winnaar die in samenspel met de andere genomineerden het televisiejaar domineerden. De subtiele stervorm accentueert de uitstraling van het succes."

Meer over