Onweerstaanbaar stoute humor

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1979: AVRO's Puzzeluur

8 augustus 2020 09:00 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1979 wint AVRO's Puzzeluur dankzij een onstuitbare Jos Brink.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Drie hoogtepunten in één jaar: Jos Brink (1942-2007) had alle reden om met gepaste trots terug te kijken op 1979. Zijn eerste musical Maskerade ging in première en trok volle zalen. Hij oogstte wereldwijd succes met de zoen die hij op de wang van de jarige koningin Juliana plantte in de televisieshow Alstublieft Majesteit. En als klap op de vuurpijl kreeg Jos de Gouden Televizier-Ring voor de presentatie van AVRO's Puzzeluur.

Prins Bernhard

Zijn partner Frank Sanders bracht hem het goede nieuws in de kleedkamer, waar hij zich voorbereidde op Alstublieft Majesteit. "Ik was net de negen namen van prins Bernhard uit mijn hoofd aan het leren. In een poging me op m’n gemak te stellen, gaf Frank me een leuke oppepper: ‘Je hebt de Gouden Televizier-Ring gewonnen.’ Later bleek het nog waar te zijn ook!”

Minjon

Jos Brink begon zijn omroepcarrière bij Minjon, de opleiding voor jong talent van de AVRO. In 1960 presenteerde hij een populair radioprogramma van de NCRV, Tussen Tien Plus En Twintig Min.

De Jos Brink Show

Op 8 augustus 1964 kondigde hij in het Scheveningse Kurhaus een legendarisch optreden van de Rolling Stones aan, dat door opstootjes in de zaal nog geen kwartier duurde. Als cabaretier maakte hij naam met zijn gezelschap Tekstpierement, op televisie brak hij in 1970 bij de TROS door met De Jos Brink Show.

Niks met puzzelen

In 1978 keerde hij terug in de schoot van de AVRO. Dat wierp direct vruchten af. In AVRO's Puzzeluur mocht Jos doen en laten wat hij wilde en het grote publiek lag dubbel van het lachen. "Het scoorde als een beest, gemiddeld zo’n zeven miljoen kijkers, terwijl ik dus he-le-maal niks met puzzelen had. Maar dat was juist mijn kracht, zei Mies Bouwman later ook.”

Maar een spelletje

De jolige quizleider haalde de raarste fratsen uit en hielp de deelnemers gerust een handje. Desnoods legde hij hun de antwoorden in de mond. Het was tenslotte maar een spelletje, zoals hij niet naliet te roepen als de spanning steeg.

Uitkleden

"Ik haal enormiteiten uit”, vertelde Jos destijds in een interview. "Ik ga op de grond liggen, kleed me uit. Ik herhaal een fout drie keer. Toegegeven: ik ben een beetje woordblind, maar de mensen weten dat ik de kandidaten tot in het absurde zal helpen. Als ze die duizend gulden maar halen.”

Wim Kan eert Jos Brink

Zijn leermeester Wim Kan, zelf winnaar in 1977, overhandigde hem de prijs van de kijker op de redactie van Televizier. "Dat was een hele eer”, vond de winnaar. Hij had zelf om de komst van de conferencier verzocht en nam diens voorwaarde om het in besloten kring te houden, op de koop toe. Dat de uitreiking van zijn tweede ring (voor Wedden dat..?) in 1986 met aanzienlijk meer feestgedruis gepaard ging, vond hij ook niet erg.

Duizendpoot

Behalve als showmaster, acteur, musicalster, schrijver en onstuitbare grappenmaker, leeft Jos Brink in de herinnering voort als de man die zich sterk maakte voor de acceptatie van homoseksualiteit en als de pastor-predikant die stervenden begeleidde bij de overgang van leven naar dood.
 

< Winnaar 1978
Dagboek van een herdershond

 

Winnaar 1980 >
Martine Bijl met de Boekenweekshow

Meer over