Winnaar Gouden Televizier-Ring 1987: In De Hoofdrol

8 augustus 2020 11:05 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© Avrotros

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1987 won In de hoofdrol met tv-icoon Mies Bouwman.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Al in 1960, toen de Gouden Televizier-Ring nog niet eens bestond, verblijdde Mies Bouwman bij de AVRO bekende Nederlanders met een televisieshow die helemaal over henzelf ging: In de hoofdrol. De overvallen hoofdpersoon wist van niets, onthullende biografische weetjes kwamen boven water en het regende familieleden en uit het oog verloren vrienden. Ko van Dijk, Conny Stuart, Kees Brusse en Johnny Kraaykamp behoorden tot de uitverkorenen van het eerste uur. De formule was afgekeken van het Amerikaanse programma This Is Your Life.

Dag lieve mensen

In 1984 blies de AVRO het concept nieuw leven in. Mies Bouwman mocht weer voor gastvrouw spelen en het publiek juichte de comeback toe: gemiddeld zes miljoen kijkers schoven verwachtingsvol naar het puntje van de bank als Mies hen begroette met "Dag lieve mensen..." en de gast van de avond aankondigde.

Monique van de Ven

Majoor Bosshardt, Ron Brandsteder en Joop Doderer waren drie van de vele beroemdheden die hun leven voorbij zagen trekken. In 1988 maakte een aderontsteking de koningin van de Nederlandse televisie het presenteren onmogelijk. Maar in het voorjaar van 1993 kwam de nog één keer terug met In de hoofdrol, waarin onder andere Monique van de Ven het middelpunt was. Daarna zette Mies een punt achter haar 42-jarige omroepcarrière.

Tweede Ring voor Mies

De Gouden Televizier-Ring voor In de hoofdrol siert haar prijzenkast sinds 1987. Het was de tweede keer dat Mies hem kreeg, het pinkringetje voor Zo Is Het Toevallig Ook Nog 's Een Keer (winnaar in 1966) niet meegerekend. In 1972 mocht ze de Ring komen ophalen voor Eén van de Acht, in 1987 was het dus weer prijs.

Paul van Vliet

Over het succes van In de hoofdrol vertelde Mies later: "Het liep erg lekker; dat voelden we ook. Regisseur Henny Buddy zei: Het nou me niets verbazen als we de Ring winnen. Een paar maanden later belde Televizier-hoofdredacteur Rein van Rooij weer: raak!" Na een gevatte speech overhandigde Paul van Vliet haar het sieraad in het Amsterdamse Okura Hotel.

Derde Ring

In december 2009 stond Mies zelf in het zonnetje bij de toekenning van een voor haar bedachte trofee: de Gouden Televizier Oeuvre-Ring. Joop van den Ende reikte de onderscheiding uit. Dat gebeurde aan de vooravond van haar tachtigste verjaardag in het programma Mies 80, dat was opgezet als een uitzending van In de hoofdrol. Ze sloeg zich met manlief Leen Timp aan haar zijde dapper door de hommage heen, want voor haar hoefde het niet zo nodig.

Geen omkijker

"Er is zo veel in het leven belangrijker dan televisie", verklaarde ze. "Ik ben geen omkijker; ik leef vandaag. Het is allemaal onvoorstelbaar fantastisch om te doen, maar het is voorbij. Leven na de dood is voor mij: voortleven in je kinderen en je kleinkinderen, niet in het archief." Mies Bouwman overleed in 2018.
 

< Winnaar 1986
Wedden dat..?

 

Winnaar 1988 >
Surpriseshow

Meer over