Lang gewacht...

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1992: Medisch Centrum West

8 augustus 2020 12:15 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1992 won de serie waar iedereen naar keek: Medisch Centrum West.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Oh dokter Jan! Knappe, knappe dokter Jan... Eind jaren 80 hield Marc Klein Essink de huisvrouwen van Nederland elke vrijdagavond van de straat. Helaas had dokter Jan in de ziekenhuisgangen van Medisch Centrum West slechts oog voor de spannende zuster Ingrid (Annemieke Verdoorn). Verder was zijn tijd vooral goed gevuld met de strijd om de positie van Chef de Clinique.

Eric Koning

Zijn tegenstander? De door en door slechte dokter Eric Koning (Rob Verhulst), voor wie geen streek te laag was. Gelukkig friemelde dokter Eric altijd aan zijn bril als hij weer een snood plan had bedacht. De kijkers wisten dan meteen waar ze aan toe waren. Buiten de ziekenhuismuren betaalde Verhulst de rekening. Op straat werd hij uitgescholden, terwijl Klein Essink (dokter Jan) kon rekenen op medeleven.

Dick en Reini

Als patiënt was je slecht af in het Medisch Centrum West. Het personeel was voornamelijk druk met elkaar. Chirurg dr. Simon Neerings (Ad Fernhout) zat vaak aan chirurg Liza Messing (Anja Winter), de operaties deed hij tussendoor. Oncoloog Dick van Lennep (Klaas Hofstra) beleefde seizoenen lang hete momenten met de lieve hoofdverpleegkundige Reini Hermans (Margreet Blanken).

Deal met Hartstichting

Als er al eens gedokterd werd, hadden de patiënten verbazingwekkend vaak last van hart- en vaatziekten. De makers hadden een deal met de Hartstichting, die in de serie een uitgelezen kans zag het volk te onderwijzen over cholesterol.

Zuiderzeeziekenhuis

Hans Galesloot (Meiden van de Wit, De Dominee) schreef het scenario voor de TROS, producent John de Mol deed de rest. Hij huurde de vierde etage van het leegstaande Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad. Het moest zo echt mogelijk lijken en 3 tot 4,5 miljoen kijkers (nog steeds het grootste aantal voor een Nederlandse serie ooit) wilden het geloven.

Formaliteit

De verkiezing van de Gouden Televizier-Ring van 1990 leek dan ook een formaliteit, de castleden hadden het feestje na afloop al gepland. In een live-uitzending leek Televizier-hoofdredacteur Rein van Rooij MCW daadwerkelijk uit te roepen tot winnaar. Het publiek applaudisseerde al uitbundig toen bleek dat Van Rooij het over de tweede plek had. Dat jaar moest MCW het satirische consumentenprogramma Ook dat nog! voor laten gaan. Twee jaar later was het wel raak; regisseur Paul Verhoeven reikte de ring uit.

Zuid-Afrika

In totaal werden 100 prachtige afleveringen van MCW gemaakt. In 1994 was het einde verhaal. De serie was toen al verkocht aan verschillende buitenlanden, waaronder Zuid-Afrika. Ook de Afrikanen waren in Medies Sentrum Wes Amsterdam getuige van de losse moraal in de Nederlandse ziekenhuizen.

Medisch Centrum West

MCW krijgt ook het ultieme compliment van het satirische programma Verona: de parodie Medisch Centrum Centrum. In een van de verhaallijnen wordt dr. Eric Koning gechanteerd door een prostituee. Die affaire leidt tot de briljante oneliner ‘klant is koning... koning is klant’.
 

< Winnaar 1991
Vrienden voor het leven

 

Winnaar 1993 >
All You Need Is Love

Meer over