Wie goed doet, goed ontmoet...

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2003: Hart In Aktie

8 augustus 2020 15:20 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2003 won Hart in Aktie dankzij de lieveling van Nederland, Wendy van Dijk.

Update: 6 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Hartverscheurende ellende van gewone mensen was het werkterrein van Hart in Aktie. Het SBS 6-programma, voortgekomen uit Hart van Nederland, lenigde de nood in een handomdraai. Hartenwensen gingen in vervulling, misstanden verdwenen als sneeuw voor de zon. Hart in Aktie was vanaf de eerste uitzending in 1998 een succes en mocht zich jarenlang verheugen in een grote populariteit.

Wendy van Dijk

Dat hartendiefje Wendy van Dijk voor reddende engel speelde, had daar veel mee te maken. De kijker kon zich moeiteloos identificeren met de voormalige showdanseres die even sympathiek en gewoon was als haar slachtoffers. "Als jij mensen helpt, ga ik altijd huilen", liet een fan weten. "Je maakt mensen zo blij, de tranen lopen me over de wangen." Wendy hield het vaak ook niet droog. "Ik ben na een opname regelmatig in tranen uitgebarsten", bekende ze.

Geluk bij een ongeluk

In 2002 had de droomvrouw van miljoenen vrijgezelle mannen alle reden om zelf een extra traantje weg te pinken. Ze zou gaan trouwen met Xander de Buisonjé, maar dat sprookje ging niet door. De aanstaande bruidegom brak haar hart en het huwelijk werd afgeblazen. Intussen verwachtte Wendy wel een kind van Xander. Ze beschouwde het als een geluk bij een ongeluk en was zielsgelukkig met de baby die ze op 10 februari 2003 ter wereld bracht.

Troost

In het najaar won ze ook nog eens de Gouden Televizier-Ring met Hart in Aktie. Ze had geen moment overwogen om te stoppen als presentatrice. Haar problemen vielen in het niet bij die van de getroffenen in het programma, vond ze. "Bovendien was Hart in Aktie in die tijd een enorme troost voor me. Het heeft mij helpen relativeren."

Ultieme prijs

Hart in Aktie moest bij de Ring-verkiezing van 2003 opboksen tegen twee toppers van RTL 4: Idols en Life & Cooking. "Dit is de ultieme prijs!", jubelde Wendy. "We hebben hier vijf jaar keihard aan gewerkt. Na regen komt zonneschijn: vanaf het moment dat ik acht maanden geleden mijn zoontje Sem kreeg, is het voor mij alleen maar beter geworden."

Meest sexy moeder

Naast de Ring verzekerde Wendy van Dijk zich voor de tweede keer van de Zilveren Televizier-Ster. Dat ze op het gala in haar mooiste avondjurk schitterde als nooit tevoren, hoeft geen betoog. De, volgens een SBS 6-enquête, ‘meest sexy moeder van Nederland’ kon er weer even tegenaan.

Nieuw leven

Tot en met 2006 was Wendy de drijvende kracht van Hart in Aktie. Toen ging ze naar concurrent RTL 4 en bracht ze shows als X Factor, Idols 4 en Ushi voor het voetlicht. Ze ging ook meer acteren en schitterde in de serie Moordvrouw en in 2013 volgde zelfs een bioscoopfilm over de brutale Japanse journaliste Ushi. Ook privé gaat het Wendy voor de wind. Ze heeft een relatie met en een dochtertje van Erland Galjaard, de voormalig programmadirecteur van RTL 4 met wie ze in 2019 de overstap naar SBS maakte waar het allemaal voor haar begon.

Natasja en Leontine

Wendy's terugkeer naar SBS betekende ook een comeback voor Hart in aktie. In de tussentijd hadden Natasja Froger en Leontine Ruiters al dappere pogingen gedaan het hulpprogramma overeind te houden, maar wegens sterk gekelderde kijkcijfers doofde de vlam. Uiteindelijk keerde Hart in aktie in 2020 weer terug tijdens de coronacrisis. Wendy trok weer het land door om mensen blij te maken, zoals het hoort.
 

< Winnaar 2002
Kopspijkers

 

Winnaar 2004 >
De Bauers

Meer over