Tot zover!

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2007: De Wereld Draait Door

8 augustus 2020 16:40 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2007 won de luchtige talkshow De wereld draait door.

Update: 7 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Interviews, spraakmakende gasten, verhitte debatten, spitse tafeldames en -heren, straatreportages, kunst en cultuur, actualiteit, een vleugje satire, amusement en bovenal een charmante presentator met branie: De wereld draait door heeft het allemaal. En helemaal, volgens de ruim 1,5 miljoen kijkers die van maandag tot en met vrijdag op de talkshow van BNNVARA afstemden.

Eerste Ring voor een talkshow

In 2007 waren dat er wat minder, 800.000. Maar toen moest het programma z’n ideale vorm nog vinden, werd 't nog op NPO 3 uitgezonden en verving Claudia de Breij op maandag Matthijs van Nieuwkerk, de spil om wie alles draait in de live-uitzendingen met publiek. Niettemin won De wereld draait door, DWDD voor intimi, in 2007 de Gouden Televizier-Ring met 45 procent van de stemmen. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de prijs dat een praatprogramma met de Ring aan de haal ging. 

Het Parool

Matthijs van Nieuwkerk was vóór zijn televisiecarrière onder meer verslaggever en hoofdredacteur van de krant Het Parool. Bij de publieke omroep stond hij in 2003 aan de wieg van Top 2000 à Go-Go en Holland Sport. Uit De Gids en TV3, waarvan Matthijs het gezicht was, kwam De wereld draait door voort. Op 10 oktober 2005 ging vanuit Studio Plantage in Amsterdam de eerste aflevering lucht in.

Iets te krap pak

Politiek activiste Gretta Duisenberg was te gast, de gastheer voelde zich gelijk als een vis in het water. Hij wilde ‘diepgang geven aan vluchtige onderwerpen en vaart aan diepgaande onderwerpen’ en vond dat dat goed was gelukt. Om scherp te blijven, paste Matthijs zijn outfit aan: "Ik draag altijd pakken die precies één maat te klein zijn. Up moet je zijn, niet sloom, en een iets te krap pak helpt daarbij.”

Kippenvelmomenten

Op het gala in Theater Carré in Amsterdam bezorgde de blinde Italiaanse tenor Andrea Bocelli de zaal kippenvelmomenten. Frits Sissing en Nelleke van der Krogt praatten de voorstelling aan elkaar, Anita Witzier mocht na zeven nominaties tot haar opluchting eindelijk de Zilveren Televizier-Ster in ontvangst komen nemen.

Haarstuk

In het kamp van DWDD vierden Matthijs van Nieuwkerk, Claudia de Breij, redactieleden en sidekicks, onder wie Marc-Marie Huijbregts (toen nog mét cavia-achtig haarstuk), uitbundig feest. Matthijs had de winst niet verwacht: "We wisten zeker dat het Mooi! Weer de Leeuw of Gooische Vrouwen zou worden”, bekende hij kort na de uitreiking. "Ons programma is nog zo jong. Maar wel goed en slim gemaakt. Alles klopt. Het is gelukt, wij zijn gelukkig!”

Graadmeter

Inmiddels kan De wereld draait door zowel bij de kijkers als bij de meeste critici niet meer stuk. Joost de Vries in De Groene Amsterdammer: "Je kunt gerust stellen dat DWDD niet alleen is uitgegroeid tot de graadmeter van het culturele en politieke leven, maar ook dat nergens anders het publieke debat zo scherp vorm krijgt. Het DWDD-format lijkt de toekomst van discussie op televisie te zijn."

Schandaaltjes

Sommige gasten deden hun beklag. Frits Spits en Peter R. de Vries vonden bijvoorbeeld dat er, tegen de afspraken in, te weinig aandacht was geschonken aan hun nieuwe boeken en maakten daar veel stampij over. Maar het deed geen afbreuk aan de populariteit van de show. Net zo min als het schandaaltje rond tafelheer Prem Radhakishun die een tv-recensent beschuldigde van pedofilie. Prem kon inrukken en was ondanks excuses maanden persona non grata.

Verhuizing naar NPO 1

Lange tijd was het een wens van Matthijs om DWDD naar NPO 1 te verhuizen. De show werd te vaak naar zijn zin ingekort vanwege het Champions League-voetbal op NPO 3. Op 1 januari 2014 kwam zijn wens uit: DWDD kreeg een nieuw plekje en een nieuw tijdstip, om 19.00 in plaats van 19.30 uur. 

Einde DWDD

Het succesverhaal van DWDD kwam tot z'n einde in de lente van 2020. Na vijftien jaar vond Matthijs het tijd voor andere dingen. Het had een groots afscheid moeten worden met hoogtepunten en vrienden uit al die jaren talkshow. Het coronavirus besliste anders: de laatste weken DWDD vonden zonder publiek plaats en voor uitgebreid mijmeren was amper tijd. Pas in de allerlaatste blikten Matthijs en zijn vaste tafelheer-op-vrijdag Marc Marie terug op het avontuur dat achter hen lag. 3,1 miljoen kijkers zagen die avond hoe de wereld heel even stopte met draaien.
 

< Winnaar 2006
De Lama's

 

Winnaar 2008 >
Mooi! Weer De Leeuw

 

Meer over