Eerste sportprogramma ooit

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2011: Voetbal International

8 augustus 2020 18:00 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© William Rutten

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2011 was die eer totaal onverwacht weggelegd voor talkshow Voetbal International.

Update: 7 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

In 2011 waren zoals ieder jaar drie genomineerden voor de Ring. Maar, zo wist iedereen, slechts twee van de drie programma's maakte daadwerkelijk een kans op de hoofdprijs. De strijd zou gaan tussen The Voice of Holland en Wie is de Mol? De RTL 7-show Voetbal International was slechts een ongevaarlijke outsider en had de lijst vooral gehaald vanwege een kleine groep hardcore fans. De werkelijkheid bleek anders.

Schok door de zaal

Toen Mies Bouwman bekendmaakte dat Voetbal International met 37% van de stemmen nipt won, ging er een schok door de zaal. De winst voor VI zorgde direct voor een primeur. Nooit eerder won een sportprogramma de Ring. Omdat de heren zelf een uitzending maakten, nam Marco 'Directeurtje' Louwerens namens RTL 7 de Ring voor hen in ontvangst. Hij beloofde het kleinood direct naar Hilversum te brengen waar VI nog live uitzond.

Genee bedankt Van der Gijp

Ewout Genemans was als speciale correspondent aanwezig bij VI, waar hij de hele aflevering op vrolijke wijze gemarteld werd door presentator Wilfred Genee en vaste analist Johan Derksen. Hij was onvermurwbaar en gaf de heren ruim baan voor een dankwoord. Wilfred droeg de ring op aan het productieteam maar ook aan analist René van der Gijp, die in die dagen kwakkelde met zijn gezondheid. Zonder hem zou het allemaal niet mogelijk zijn geweest, aldus Wilfred.

Geschrapt

Dat Voetbal International de prijs won van grote en dure programma's als The Voice of Holland en Wie is de Mol? is al helemaal bijzonder omdat het programma in 2008 (toen nog onder de naam Voetbal Insite) geschrapt werd vanwege een gebrek aan sponsors.

VI Oranje

Insite ging door als Voetbal International en werd uiteindelijk onweerstaanbaar populair tijdens het WK Voetbal 2010. Als VI Oranje zonden Derksen, Genee en consorten elke dag uit vanuit het Scheveningse Kurhaus en bleken met hun vrolijke, uitgelaten sfeer aan tafel een onverwachte hit.

Breed amusement

Toch had Wilfred Genee er vooraf een hard hoofd in. "We moesten elke avond drie uur volpraten over voetbal. Kansloos. Toen ben ik het maar over andere dingen gaan hebben. Daar reageerden de mannen aan tafel goed op en zo werd VI ineens breed amusement." De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis. Die succesformule werd voortgezet bij RTL 7 tot de mannen in de zomer van 2018 de overstap maakten naar Veronica. Aan het format hoefden ze niets te wijzigen en ook de initialen waren gelijk toen de eerste Veronica inside op de oude, vertrouwde voet verder ging. 
 

< Winnaar 2010
De TV Kantine

 

Winnaar 2012 >
The Voice of Holland

Meer over