Johnny maakt dromen waar

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2015: SynDROOM

8 augustus 2020 19:20 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© William Rutten

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 2015 won het ontroerende wensenprogramma SynDROOM.

Update: 7 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

In de familie De Mol tel je eigenlijk pas mee als je een Televizier-Ring om je vinger kunt schuiven. Johnny's vader John de Mol heeft als producent van onder meer The Voice of Holland (Ring-winnaar in 2012) en All You Need Is Love (Ring-winnaar in 1993) al meerdere Ringen in zijn collectie. Moeder Willeke Alberti won al in 1971 voor De kleine waarheid en ook tante Linda de Mol is in het bezit van de prijs, omdat haar serie Gooische Vrouwen in 2009 de meeste stemmen kreeg.

Tweede nominatie

Op het Televizier-Ring Gala van 2015 hoopte Johnny de Mol zich aan te sluiten in het rijtje van zijn vader, moeder en tante, die in dat jaar ook nog eens werd beloond met de Televizier Oeuvre Award. Johnny's programma SynDROOM was voor de tweede keer genomineerd voor de Ring en nam het op tegen Expeditie Robinson en Streetlab.

Boswachter

In SynDROOM vervult Johnny wensen van mensen met een verstandelijke beperking of stoornis, zoals het Syndroom van Down. De vrolijke presentator neemt in elke aflevering twee deelnemers mee op stap, bijvoorbeeld voor een dagje als boswachter of een gastrol in Divorce.

Gala

Johnny had een aantal kandidaten uit zijn programma meegenomen naar het Televizier-Ring Gala in Carré. Dat was sowieso al een onvergetelijke avond voor hen, maar de groep was vanzelfsprekend nóg uitzinniger toen SynDROOM de Ring gewonnen bleek te hebben.

Altijd een feestje

"Dit is onwijs gaaf", reageerde Johnny op het podium, omringd door de razend enthousiaste deelnemers. "Ik wil nog één groep bedanken: de mensen met wie ik het maak. Ze verrassen en verblijden me elke dag. Deze gasten zorgen dat het altijd een feestje is."

Respect, liefde en humor

Naast de Ring won Johnny ook nog een Zilveren Televizier-Ster en daarmee was hij dé grote winnaar van de avond. Hij gebruikte zijn speech ook voor een emotioneel statement. "We maken SynDROOM voor een kleine kwetsbare doelgroep met heel veel respect, liefde en voornamelijk humor. Drie dingen die tegenwoordig ver te zoeken zijn in onze maatschappij."

Gezin op de vlucht

"Ik wil deze prijs graag symbool stellen voor verdraagzaamheid", vervolgde de RTL-presentator. "En of dat nou voor je oma is, voor een gezin dat op de vlucht is, of een vergeten kind in de opvang, ik denk dat we dat met z'n allen kunnen waarmaken als we maar een beetje lief zijn voor elkaar!"

De Droom voorbij

In 2017 komt er na 3 seizoenen een einde aan het programma, maar start eveneens bij RTL 4 spin-off Hotel synDROOM. Inmiddels is De Mol terug naar SBS6 en maakt hij opnieuw een programma met gehandicapten, namelijk Down met Johnny. Daarvan maakte hij in 2008 ook al een seizoen, toen nog voor Veronica.
 

< Winnaar 2014
Flikken Maastricht 
             

Winnaar 2016 >
Floortje naar het einde van de wereld

 

Meer over