Wie e-mails bewaart, die heeft wat

Aangeklaagde Stranger Things makers hebben bewijs tegen plagiaatbeschuldigingen

6 april 2018 15:34 | tv-serie | Door Televizier

© Jackson Davis/Netflix
De makers van Stranger Things, Matt en Ross Duffer, zeggen bewijs te hebben dat geen plagiaat hebben gepleegd. De broers werden aangeklaagd door ene Charlie Kessler, die beweert dat ze het idee voor Stranger Things van hem hebben gestolen.

Entertainmentsite TMZ heeft e-mails in handen gekregen die bewijzen dat de Duffer broers al bezig waren met de serie in 2010. Volgens de beschuldiging van Charlie Kessler zouden Matt en Ross zijn idee hebben gestolen, nadat hij het in 2014 op een filmfestival aan ze pitchte en vervolgens nooit meer iets hoorde. Hij was in shock toen hij in 2016 Stranger Things zag met zijn idee en verhaal.

Montauk

Het idee van Charlie Kessler was gebaseerd op de korte film Montauk, die hij in 2012 produceerde. Toevallig speelde het allereerste idee van Matt en Ross Duffer zich ook af in Montauk. Nogal strange zou je kunnen denken, alleen waren de broers 3,5 jaar eerder dan Kessler. Uit twee e-mails van november 2010 blijkt dat Matt en Ross toen de allereerste ideeën voor hun serie uitwerkten over “een jaren tachtig-serie met een paranormale sfeer”. De setting in Montauk was een verwijzing naar de Montauk experimenten, maar werd later veranderd naar het fictieve stadje Hawkinds.

Advocaat

In een Google-document van 4 oktober 2013 werd het scenario uitgewerkt dat sterk overeenkomst met het plot van de serie die in 2016 op Netflix debuteerde. Volgens de advocaat van de broers bewijzen deze documenten “dat meneer Kessler niets te maken heeft gehad met de totstandkoming van Stranger Things. Het project was al jaren in ontwikkeling toen beide partijen elkaar voor het eerst ontmoetten.” De advocaat van Charlie Kessler heeft nog niet op de e-mailbewijzen gereageerd.

Lees ook: Dit is hoeveel extra de kindsterren van Stranger Things in het nieuwe seizoen gaan verdienen.

Meer over