Interview

Noortje Herlaar en Gaite Jansen over De 12 van Oldenheim

1 april 2018 09:30 | tv-serie | Door Televizier

© William Rutten/RTL
Noortje Herlaar en Gaite Jansen spelen Peggy en Suus Jonkers in De 12 van Oldenheim. In de serie keert Peggy na lange tijd onverwacht terug naar haar familie in Oldenheim, het ooit zo gemoedelijke dorpje waar nu dorpsbewoners verdwijnen. Televizier sprak de actrices.

Jullie spelen Peggy en Suus Jonkers, kunnen jullie wat meer over de zussen vertellen?

Noortje: “Peggy heeft na een ietwat moeilijk jeugd alle schepen achter zich verbrand en is vertrokken uit het dorp, weg van haar familie. Na ongeveer acht jaar keert ze onverwacht terug, maar ze wordt niet helemaal ontvangen zoals ze had gehoopt.

Suus: “Voor Suus is Peggy’s thuiskomst helemaal niet zo luchtig als Peggy het doet overkomen. Mijn personage Suus is namelijk thuisgebleven in alle jaren dat haar zus weg was. Zij heeft geprobeerd de boel op de rit te houden, zonder Peggy, want er is heel wat voorgevallen in de tijd dat zij weg was.”

Wat trok jullie aan in het script van de serie?

Gaite: “Ik vond het heel mooi dat je in een dorpje komt waar alles gemoedelijk verloopt, iedereen kent elkaar en is lief voor elkaar. En binnen zo’n sfeer gebeurt iets schokkends... Het is interessant om naar al die personages te kijken om te zien hoe dat zich ontvouwt.”

Noortje: “Dat er zoveel personages zijn, al die onderlinge ontwikkelen, dat is goed aan deze serie. En de sfeer trok mij ook aan, ik vond het meteen heel spannend.”

Noortje, jouw personage komt na lange tijd onverwacht terug, zou jij het aankunnen om je leven zomaar achter te laten?

Noortje: “Nee, ik zou het niet helemaal gezond vinden op dit moment in mijn leven. Ik moet dan in eerste instantie meteen denken aan m’n familie en partner die ik niet kan achterlaten. Ik kan het verlangen wel voorstellen dat je een soort van nieuw leven wilt beginnen, maar ik denk dat het vaak dan toch erop uitkomt dat je na een halfjaar ergens zit en precies alles tegenkomt wat je thuis ook aan problemen hebt. Het is waardevoller om juist diepgaande relaties te ontwikkelen, in plaats van rond te reizen en heel veel mensen te ontmoeten, maar nooit die echte verbinding op te zoeken.”

Zijn jullie zelf dorpsmensen?

Gaite: “Ik kom echt uit de stad.”

Noortje: “Ik kom uit Maassluis. Dat vind ik wel een beetje dorps. Zeker nu. Toen ik op de theaterschool zat, ging ik een keer terug en dacht ik: ‘wat is het eigenlijk klein hier!’”

Wat was het leukste aan de opnames?

Noortje: “Het leukste was als er veel acteurs op de set waren. Ik had best een eenzaam personage dat veel alleen onderweg is of ik speelde maar tegenover één iemand, maar het was wel leuk dat ik met veel personages te maken kreeg. We draaiden in de Kloosterhoeve, dat was een soort kernpunt, daar was het altijd gewoon heel gezellig.”

Gaite: “Als je aan het draaien was, was er altijd wel één van de twaalf ook aan het draaien.”

Noortje: “Er was een leuke sfeer, het werd daar een beetje onze hang-out. Sowieso waren er in Harmelen hele lieve mensen. We waren heel erg welkom, in die zin heb ik het dorpse gevoel heel erg ervaren daar in Harmelen.”

De 12 van Oldenheim is vanaf zondag 1 april 2018 om 21.30 uur, te beginnen met een dubbele aflevering, te zien bij RTL 4 en al volledig te bekijken via Videoland.

Lees ook: Reinout Bussemaker vertelt hoe hij de heftige scène van Nines verdwijning speelde.

Meer over