Interview

Reinout Bussemaker over De 12 van Oldenheim

31 maart 2018 11:46 | tv-serie | Door Televizier

© William Rutten /RTL
Reinout Bussemaker speelt in De 12 van Oldenheim. Niets is wat het lijkt in het dorpje Oldenheim als de 16-jarige Nine verdwijnt. En zij is pas de eerste. Televizier sprak Reinout over deze spannende serie.

Wie speel je in De 12 van Oldenheim?

“Ik speel Frits. Hij is getrouwd met Emma (Saskia Temmink) en ze hebben twee puberende kinderen, maar hun relatie is vastgelopen. Ze leven langs elkaar heen. Frits is depressief en neemt stiekem XTC-pilletjes om zich goed te voelen. Dan verdwijnt hun oudste dochter, Nine (Roos Wiltink), en begint het drama.”

Frits is in alle staten als Nine verdwijnt. Hoe is het om zulke emoties te spelen?

“Heel heftig. Voor zulke scènes probeer ik uit mijn eigen leven te putten. Mijn leven is niet zo dramatisch, maar iedereen heeft wel dingen waardoor ‘ie in paniek raakt. Ik heb zelf kinderen en als je er alleen maar aan denkt dat je kind iets zou overkomen, word je gek van verdriet. Daar focus ik op, dan komen die emoties vanzelf naar boven.”

Heb je overeenkomsten met je personage?

“Eigenlijk ben ik het omgekeerde. Ik heb een zoon van 17, die komt soms veel later dan afgesproken thuis. Dan raak ik niet in paniek, ik val gewoon in slaap. Mijn vrouw is in alle staten als hij niet opneemt en wordt gek van de zorgen. We vonden het daarom wel leuk dat ik nu juist degene ben die heel heftig reageert.”

Ben je door de verdwijningen in deze serie niet sneller bezorgd?

“Nee hoor, ik kan dingen goed in perspectief zien. Ik ben zelf ook jong geweest en dat kwam altijd wel goed. Tenzij je roekeloos bent, maar dat is mijn zoon niet. De kans is bij hem groter dat hij tijdens het fietsen op z’n mobieltje zit te kijken en de sloot in fietst. Dat is hem een keer overkomen, maar daar kan ik alleen maar heel erg om lachen.”

Wat vond je de leukste scènes om te spelen?

“De XTC-scènes. Wat ik daar leuk aan vind, is dat je je fantasie de vrije loop mag laten gaan. Je kunt minutenlang naar een kamerplant staren, of juist overdreven vrolijk zijn. Je kan meer gekkigheid uithalen bij zo’n scène. Uiteindelijk laten ze maar een heel klein stukje zien van wat ik allemaal heb uitgeprobeerd. Ze kunnen moeilijk die hele scène vijf minuten lang uitzenden.”

Waren er ook momenten die je lastig vond?

“In de eerste aflevering vind ik Nines fiets in de sloot. Zulke emotionele dingen, dat is een hele uitdaging om te spelen. Ik vond het lastig zoeken hoe ik toen moest reageren. Dat is wel het leuke aan acteerwerk, dat je denkt: mijn god, waar haal ik het vandaan? Dan begin ik maar en komen er dingen naar boven waarmee ik uiteindelijk heel tevreden ben. Soms kun je er wel heel erg tegenop zien.”

Waar ben je op zo’n moment bang voor?

“Nou, ik ben nu wat ouder en meer ervaren, maar vroeger vond ik het zo spannend! Dan zag ik daar de hele dag tegenop en durfde ik niet te beginnen. Ik dacht: ik kan het niet, ik voel het niet! Als je net begint met een vak wil je alles in één keer goed doen, je hebt een idee van hoe iets eruit moet zien, maar dat heeft nog niks te maken met hoe het van binnen voelt. Terwijl je soms gewoon moet beginnen, dan valt alles vanzelf op z’n plek, dat weet ik nu.”

De 12 van Oldenheim is vanaf zondag 1 april 2018 om 21.30 uur, te beginnen met een dubbele aflevering, te zien bij RTL 4 en al volledig te bekijken via Videoland.

Lees ook: Nasrdin Dchar en Cas Jansen over hun grappigste moment tijdens de opnames.

Meer over