Serie over kinderhandel

Rifka Lodeizen over Exportbaby: “Ik ben heel erg geschrokken”

6 april 2018 09:10 | tv-serie | Door Televizier

© Erwin Roodhart
In de dramaserie van KRO-NCRV Exportbaby is het leven goed voor Hanna, Paul en hun geadopteerde puberdochter Zawadi. Maar dan wordt Zawadi's weeshuis in Oeganda in verband gebracht met kinderhandel. Wij spraken Rifka Lodeizen, die de rol van moeder Hanna speelt.

Waar gaat Exportbaby over?

“Het gaat over een stel dat 11 jaar geleden een meisje uit Oeganda heeft geadopteerd. Via een documentaire komen ze erachter dat het weeshuis waar ze haar hebben geadopteerd in kwaad daglicht is komen te staan. De moeder, Hanna, wil heel graag uitzoeken of er met hun adoptie iets is misgegaan, de vader, Paul (Stefan de Walle), wil dat niet. Exportbaby is een verhaal over wat zo’n onthulling met een gezin doet.”

Hanna lijkt meer bezig met de adoptie dan haar geadopteerde dochter Zawadi. Waarom kan zij het niet laten rusten?

“Ze doet het voor haar kind. De hele tijd zegt ze in de serie: ‘Ik doe het voor haar, zij moet weten waar ze vandaan komt.’ Als het mis is, zou haar dochter het ook willen weten. Dat denkt zij dan, Paul heeft zoiets van: laat het rusten, je weet niet wat je overhoop haalt.”

Het onderwerp kinderhandel is een groot probleem in de Derde Wereld. Was je je zelf bewust van dit probleem voor je deze rol kreeg?

“Ik wist er wel van, maar ben wel heel erg geschrokken. Ik wist niet dat het echt zo was dat sommige kinderen weggerukt worden bij hun ouders. Er zijn mensen die elkaar nooit meer hebben gezien, dat heeft me heel erg geraakt. Natuurlijk gaat het lang niet altijd mis met adoptie, maar wanneer er geld aan te pas komt kan dat wel gebeuren. Het is een vraag en aanbod van kinderen, dat vond ik heel heftig.”

Is kinderhandel in Oeganda zelf nog een actueel probleem?

“De adoptie voor Nederland is gesloten, dus dat zegt genoeg. Er zijn nog wel andere landen die daar mogen adopteren, daar ga je met andere ogen naar kijken. Toch is dit verhaal belangrijk, wat daar is gebeurd, moet verteld worden.”

In de serie gaat Hanna terug naar Oeganda. Hoe was het om daar op te nemen?

“Oeganda is een heel bijzonder en toegankelijk land. We draaiden grotendeels in Kampala, dat was druk! Je zit in een soort bijenkorf. Ik vond het wel moeilijk dat wij in een luxe resort sliepen; buiten het resort waren er mensen zonder eten of dak boven hun hoofd. Dus ik hield me vast aan het idee dat we in elk geval iets maakten over het land en niet een romantische komedie of commercial.”

Wat hoop je met jouw rol neer te zetten?

“Een genuanceerd beeld van internationale adoptie, maar ook een groter verhaal over een vrouw die heel graag moeder wil worden. Over hoe ze moeder wordt via adoptie en dan voor dat vreselijke dilemma komt te staan: wil je weten hoe het is gegaan? Exportbaby is een ontroerende serie geworden, ik ben er heel trots op.”

De dramaserie Exportbaby van KRO-NCRV is vanaf 7 april om 22:40 uur te zien op NPO 2.

Lees ook: Rifka werkte in Exportbaby voor het eerst samen met Stefan de Walle.

Meer over