Dramaserie in Oeganda

Stefan de Walle over opnames Exportbaby: “We deden er anderhalf uur over om 100 meter af te leggen"

7 april 2018 08:05 | tv-serie | Door Televizier

© Erwin Roodhart
Exportbaby schetst het verhaal van Hanna, Paul en hun uit Oeganda geadopteerde dochter Zawadi. In de KRO-NCRV dramaserie doet de moeder schokkende ontdekkingen over de adoptieprocedure destijds. Televizier sprak Stefan de Walle, die de rol van vader Paul vertolkt.

Exportbaby gaat over een echtpaar met een kinderwens, Hanna en Paul. Als het hen maar niet lukt om zwanger te worden, besluiten ze een kind te adopteren uit Oeganda. Jarenlang leven ze onbevangen samen in Nederland. Totdat de vrouw, Hanna (Rifka Lodeizen), een alarmerende documentaire ziet over het kindertehuis en op zoek wil naar de waarheid achter hun adoptie.

Hoe was het om te filmen in Oeganda?

“Dat was fantastisch! We filmden in Kampala, een ongelofelijk heftige stad. Als je de stad inrijdt, kom je een wolk in van mist, stof en de geur van gebraden kip. Mensen proberen overal dingen te verkopen, predikanten tetteren via de radio je auto binnen, duizenden brommertjes krioelen om de auto’s heen. We deden er soms anderhalf uur over om 100 meter af te leggen. Het is één grote chaos.”

Hoe lang zijn jullie in Oeganda geweest?

“Twee weken. We hebben in hele korte tijd heel veel moeten opnemen. Het was heel heftig, want we hebben in die tijd ook gedraaid in de sloppenwijken. Om dat te zien als welvarend mens maakt je wel nederig.”

Wat heeft het meeste indruk gemaakt?

“Het draaien in die sloppenwijken. De mensen daar zijn straatarm. Onze grimeuse gaf tijdens de opnames een witte tissue aan twee spelende kindjes, die keken met zo’n bewondering naar dat ongerepte wit dat nooit vies was geworden. Ze koesterden dat als iets kostbaars. Het was heel bijzonder om mee te maken.”

Heb je door de opnames een ander beeld gekregen ten opzichte van adoptie?

“Laten we niet vergeten dat adoptie iets fantastisch kan zijn. Als je in Oeganda rondloopt en die enorme armoede ziet, weet je wat het allemaal op kan leveren voor een kind: om onttrokken te worden uit hun toekomstloosheid. Alleen op het moment dat mensen ongeoorloofd geld gaan verdienen aan adoptie, is dat niet goed. Wij willen met Exportbaby geen oordeel vellen over adoptie, maar een beeld laten zien van hoe dingen kunnen lopen.”

De dramaserie Exportbaby van KRO-NCRV is vanaf 7 april om 22:40 uur te zien op NPO 2.

Lees ook: Rifka Lodeizen schrok van de verhalen over kinderhandel.

Meer over