Tjitske Reidinga "Doris is een ode aan het gewone leven"

23 September 2013 10:42 | tv-serie | Door Televizier

John de Mol zag Tjitske Reidinga bij Ik hou van Holland en dacht: deze vrouw moet een eigen serie krijgen. Johns wil geschiedde en het resultaat is Doris, een serie over een vrouw van wie je meteen houdt.

Doris heeft namelijk iets van iedere vrouw in zich. Ze is charmant, maar zeker niet perfect en wordt gespeeld door een van de meest geliefde actrices van dit moment: Tjitske Reidinga.

Ik Hou van Holland

Sinds ze in Gooische Vrouwen gestalte gaf aan de koele advocate Claire van Kampen is Tjitske niet meer te stoppen. Toch dankt de 41-jarige actrice haar rol in Doris gek genoeg aan een optreden in Ik Hou van Holland.

Daarin speelde ze de spelletjes zo fanatiek en reageerde ze zo geestig dat een televisiekijkende John de Mol het ineens zeker wist: deze vrouw verdient een eigen serie. En Tjitske mocht zelf bepalen hoe die serie er dan uit zou gaan zien.

Tjitske = Doris

Het werd de komische en tegelijk ontroerende serie Doris die gaat over de net gescheiden Doris die met haar twee kinderen een nieuw leven probeert op te bouwen in Amsterdam. En dat gaat met hangen en wurgen. Roos Ouwehand, een goede vriendin van Tjitske, schreef Doris op haar lijf.

"Doris en Tjitske hebben veel dezelfde eigenschappen. Ik vind Tjitske een van de allergeestigste mensen die er zijn. Dat heeft te maken met hoe ze dingen formuleert, hoe ze praat. Ze is zo wars van gezeur. Ze corrigeert mensen in haar omgeving vaak, dat we emmeren over van alles. Over ons uiterlijk, bijvoorbeeld. Dat doet Tjitske nooit, en dat zit ook in de serie. Vooral haar levenshouding - ‘kom op, niet zeuren en maak er iets leuks van’ - zie je terug in Doris.”

Scheiden = lijden?

Een groot verschil tussen Doris en Tjitske is dat de laatste gelukkig getrouwd is, en Doris net gescheiden. Ouwehand: "Dat idee had ik al snel. Je ziet heel vaak dat mensen op de helft van hun leven gaan scheiden. Ze moeten dan helemaal opnieuw beginnen en weten niet meer wie ze zijn en wat ze willen. Doris is rond de veertig en moet nu gaan bedenken wat ze met de rest van haar leven moet.”

Dat aspect van Doris sprak Tjitske meteen aan: "Er zijn maar heel weinig series gemaakt over vrouwen die net zijn gescheiden, terwijl dat een enorme impact op je leven heeft. De man van Doris verdiende veel geld, maar zij kiest na de scheiding voor een minder luxe bestaan. Ze werkt in een kookwinkel en woont in een appartement. Iedereen verklaart Doris voor gek.

Maar tijdens haar huwelijk was ze altijd de vrouw van, nu gaat ze op zoek naar haar eigen roeping. Scheiden was dus een heel moedige beslissing. We hebben nog een tijdje gebrainstormd over het feit dat haar man een affaire zou hebben en dat Doris daarom zou vertrekken, maar dat vonden we te makkelijk. Doris is weggegaan omdat ze voor zichzelf koos en daarmee voor de kinderen.”

Doris = elke vrouw

Voor Tjitske waren de opnamen van Doris heel erg vertrouwd. Haar vriendin Roos Ouwehand schreef de serie niet alleen, ze speelt ook de zus van Doris. Tjitskes echtgenoot Vincent Croiset speelt een gastrol, schoonvader Jules Croiset is in de serie haar vader en dochter Sien wordt gespeeld door de dochter van een van haar beste vriendinnen.

"Dat was allemaal heel erg leuk, en voelde natuurlijk en echt. Bovendien staat Doris dichter bij me dan de meeste rollen die ik speel. Ze is impulsief en vrolijk en stort zich overal in. Alhoewel, ik ben zelf iets voorzichtiger dan Doris, dat vind ik jammer.”

Volgens Tjitske is zij niet de enige die iets weg heeft van haar ­personage; iedere vrouw zal iets in Doris herkennen. "Doris gaat over een gewone vrouw, die ieders vriendin zou kunnen zijn. Dat geworstel met kinderen, opvoeden, relaties, ouders, al die dingen waarmee iedereen te maken heeft. Het is een ode aan het gewone leven, aan de kleine dingen. We wilden een serie maken over het echte leven en echte problemen. ­Zonder glamour.”

Jacob Derwig

Tjitske Reidinga heeft ook een dikke vinger in de pap als het om de cast gaat. Zo speelt script­schrijfster Roos Ouwehand zus Sarah en goede vriend Jacob Derwig Doris’s beste vriend Tim.

Derwig: "Dat je als acteur mag meepraten over de casting komt niet vaak voor in ons land, maar voor mij was dat heel prettig. Tjitske en ik hadden net samen Alles Is Familie gemaakt en dat beviel heel goed. Juist als je goede vrienden moet spelen is het fijn dat je elkaar al kent. Ik heb heerlijke scènes gedaan, samen ruzie gemaakt, dronken geworden. Het was heel fijn om dat met Tjitske te spelen.”

Meer over