Video | Undercoveractie doet belspellen das om

Een 'mol' van het Eén-programma 'Basta' heeft een maandenlang een belspel op tv gepresenteerd om het bedrog ervan aan te tonen. De belspelletjes liggen voor de tweede week op rij onder vuur in Basta, het Eén-programma waarin de vier leden van het satirische gezelschap Neveneffecten kritisch naar alle media kijken.

 

Vorige week lieten de makers twintig wiskunde genieën aanrukken om een raadsel uit een belspel op televisie op te lossen.

Ondanks de indrukwekkende hoeveelheid bijeengebrachte hersencellen slaagde niemand erin de code te kraken. 'Dit is gemaakt voor gekken,' was de conclusie.

Achter de schermen
Toen diende Gaëtan De Weert zich aan, Met zijn wiskundeknobbel wist hij de code wél te ontrafelen. Beter zelfs dan de organisatoren van Quizzit, die volgens De Weert bij 1 van de 6 opdrachten zélf de mist ingaan. Ook bij de uiteindelijke ontmaskering - na anderhalf jaar hoofdbrekens - bleek de uitkomst van Gaëtan correct en niet die van de uitvinders van de 'sleutel'.

Opmerkelijk was dat de organisator van het belspel -anoniem gefilmd via een verborgen camera- een doodsbedreiging uitte tegen Carl Devlies, de staatssecretaris voor de coördinatie van fraudebestrijding die de wetgeving op de belspelletjes liet verstrengen. De man zei letterlijk: 'Carl Devlies moet dood'. Waarop de man de suggestie deed om de staatssecretaris onder een auto te duwen.

Belspellen nog steeds op Belgische TV

De politiek buigt zich momenteel over maatregelen om de spellen aan te pakken. Bij het niet naleven van deze strengere regels zijn de belspelletjes ten dode opgeschreven. Net zoals in Nederland een aantal jaar geleden is gebeurd.

De Vlaamse Media Maatschappij (VMMa), eigenaar van VTM, reageert koel op de ontluisterende uitzending. De VMMa is niet van plan in afwachting van de nieuwe reglementering van de kansspelcommissie de belspellen van de buis te halen. "We blijven de belspelletjes gewoon uitzenden, waarom ook niet? Basta geeft een zeer eenzijdige, gemonteerde voorstelling van de feiten. Men gooit een heel aantal zaken op één hoop en rukt zaken uit de context", aldus een woordvoerster"

De belspelletjes worden de VMMa aangeleverd door Home Games, een dochterbedrijf van Endemol.

Bekijk hier beneden de uitzending:

Reageren