Aftrap Serious Request 2013: Hongeren tegen kindersterfte

Een nieuwe editie van Serious Request begint weer. Met een hongerstaking voeren drie dj’s in het Glazen Huis actie om de babysterfte door diarree terug te dringen.

Rond 9 uur vanavond gaat in Leeuw­arden op het Wilhelmina­plein de deur van het Glazen Huis op slot. Serious Request is dan officieel begonnen.

Geldinzameling

Paul Rabbering, Coen Swijnenberg, en Giel Beelen laten zich vrijwillig op­sluiten. Ze proberen zo veel mogelijk geld in te zamelen om babysterfte door diarree te bestrijden.

Kindersterfte

„Onder kinderen tot vijf jaar is diarree met 800.000 doden per jaar een grotere killer dan aids, malaria en de mazelen bij elkaar”, meldt het Rode Kruis. Met schoon drinkwater (pompen) en betere hygiëne (zeep) kan de hulp­organisatie hier wat aan doen.

Slogan

De 3FM-dj’s mogen de komende zes dagen niet eten en moeten non-stop radio maken. De ­slogan van deze tiende editie luidt: ‘Let’s clean this shit up’.

Live-uitzending

Serious Request is continu live te volgen op de digitale zender 101tv en ’s nachts op Nederland 3. Sophie Hilbrand presenteert het benefietprogramma.

Burundi

Dj Eric Corton heeft in Burundi (Afrika) reportages gemaakt over de ‘stille ramp’ die kinderdiarree heet. Hij doet tot de finale op 24 december in de tv-uitzendingen dagelijks verslag van zijn ­bevindingen.

Gebrek aan hygiëne

„Als je in Burundi diarree krijgt, heb je een groot probleem”, zegt Eric. „Zeker als je nog klein bent. Diarree droogt je kleine lichaampje in no time uit. Het vaak vieze water dat mensen hier drinken, omdat er niks anders voor­handen is, maakt het nog erger”, aldus Eric.

Startschot

Vanavond om 19.30 uur op Nederland 3 is te zien hoe Sportman van het Jaar Epke Zonderland de 3 DJ's opsluit in het Glazen Huis.

Reageren