De fragmenten van Zomergast Andrea Maier

24 augustus 2016 14:47 | actualiteiten | Door Televizier

© VPRO/ Merlijn Doomernik

Aanstaande zondag is Andrea Maier, de jongste hoogleraar interne geneeskunde van Nederland, te gast in Zomergasten. Het thema van de avond is veroudering en oudere mensen. "Veroudering is ‘hot’ en tegelijkertijd wordt er heel moeilijk over gedaan."

Thomas Erdbrink en Andrea Maier zullen zich in Zomergasten bezighouden met de ouderen onder ons. De hoogleraar wil een genuanceerd beeld van veroudering schetsen en laten zien hoe dit onderwerp zich in Nederland ontwikkelt. Maier vertelt haar verhaal aan de hand van een aantal film- en televisiefragmenten.

De nieuwe wildernis

Een van de fragmenten die de hoogleraar laat zien, komt uit de documentaire De nieuwe wildernis (2013), die het leven tijdens de vier seizoenen in de natuur van de Oostvaardersplassen beschrijft. ook wordt er gekeken naar een fragment uit de boekverfilming van Boven is het stil (2013). In deze film wordt het verhaal vertelt van een platteland met stugge boeren, norse zinnen en latente gevoelens. 

Mysterieus jong blijven

Tot sluit krijgt de speelfilm Age of Adeline (2015) aandacht. In deze film blijft een moeder op mysterieuze wijze jong, terwijl haar dochter normaal ouder wordt. De Zomergasten-keuzefilm, die na de uitzending getoond wordt, is The Physician (2013). Deze film beschrijft het begin van de medische wetenschap in de elfde eeuw. 

Zomergasten is zondag om 20.15 uur te zien bij NPO 2. 

Meer over