Drone-opnames Arjen Lubach mogelijk strafbaar

Arjen Lubach wordt mogelijk vervolgd door de drone-opnames van het Binnenhof die in zijn programma Zondag Met Lubach werden vertoond.

Arjen Lubach toonde in zijn nieuwe show Zondag Met Lubach unieke beelden van het Binnenhof, die vanuit de lucht zijn gefilmd. "Als bewijsbaar is dat er een drone is gebruikt, dan gaan wij aangifte doen", meldt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Zondag Met Lubach

Arjen Lubach zond de beelden uit, vanwege de discussie die momenteel gaande is over de beelden die een drone van de Domtoren maakte. De maker van het filmpje riskeert momenteel een boete van 8000 euro. V-Nix, de leverancier van het vliegende filmapparaat, heeft al toegezegd hem rechtsbijstand te verlenen. Het filmpje is hieronder te zien.

Arjen Lubach

Arjen Lubach kondigde de video die de makers van Zondag Met Lubach maakte op ludiek wijze aan. "Wij van Zondag met Lubach dragen graag bij aan het helder krijgen van de regelgeving omtrent drone-activiteiten. Hoe ver mag je gaan? Om dat te onderzoeken, filmden wij een ander dom torentje."

Drone

In Nederland is het verboden om een drone voor bedrijfsmatige doeleinden in te zetten. De bestuurder van de kleine vliegmachine moet voldoen aan een reeks eisen die voorheen alleen golden voor piloten. De journalistenvakbond is momenteel bezig om de regels te versoepelen voor journalisten.

Zondag Met Lubach

Iedereen die een drone voor Sinterklaas heeft gekregen moet goed opletten waar hij het ding laat opstijgen. Een hobbyist mag zijn bestuurbare vliegtuigje namelijk niet laten vliegen boven mensenmassa's, bebouwing of openbare wegen. Gemeenten en provincies kunnen overigens zelf een vliegverbod opleggen voor bijzondere locaties.

Rijksvoorlichtingsdienst

Mocht je ooit een mooi kiekje van het Torentje op Facebook hebben geplaatst, is dat uiteraard geen enkel probleem. "Het is natuurlijk prima als mensen van een afstandje foto's van het Torentje maken. Maar het is niet toegestaan om met zo'n klein vliegtuigje boven het Binnenhof te vliegen", aldus de zegsman van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Een drone maakte eerder ook prachtige beelden van mountainbiker Danny Macaskill.

Reageren