Ex-manager Herman Brood ontmaskerd als kunstfraudeur

Koos van Dijk, de ex-manager van Herman Brood, voorziet valse schilderijen van de rockzanger van een echtheidscertificaat. Het programma Rambam lokte Van Dijk in de val.

Toen Herman Brood nog alive and kicking was, was ook manager Koos van Dijk een bekende figuur. Hij was extravagant, kleurrijk en hij behartigde de belangen van Herman en zijn familie met zijn hele hebben en houwen. Maar blijkbaar zit Koos op zwart zaad, want het programma Rambam ontdekte dat de voormalig manager het niet zo nauw neemt met de erfenis van Herman.

Vervalsing

Het is juist Koos' taak op te treden tegen vervalsingen van diens schilderijen, maar in het onderzoeksprogramma blijkt dat hij het tegenovergestelde doet. De makers van Rambam vervalsen een schilderij en laten dat door Koos van Dijk op echtheid controleren. Van Dijk geeft in de uitzending schriftelijk aan dat het gaat om een echte Brood en levert tegen betaling een echtheidscertificaat. Hij voorziet het schilderij vervolgens eigenhandig van achtergrondinformatie en een passende titel en geeft het een ‘reële verzekeringswaarde van 10.000 euro’.

Chinese markt

Dat zou nog een foutje kunnen zijn van Koos, ware het niet dat Rambam nog een keer de proef op de som nam: een Rambam-redacteur stelt vervolgens een zakelijke deal voor. Hij vertelt Van Dijk vervalsingen te willen laten maken ‘voor de Chinese markt’ en vraagt hem deze van een echtheidscertificaat te voorzien. Daar staat Van Dijk zeker niet afwijzend tegenover en hij geeft vervolgens zelfs aanwijzingen voor de in te huren Chinese kunstschilders, zodat zij de vervalsingen zo goed mogelijk kunnen maken.

Koos van Dijk ontkent in een reactie alles, volgens hem was hij op de hoogte van de undercoveractie van Rambam en 'speelde hij alleen maar mee om het netwerk van vervalsers te kunnen achterhalen en oprollen'. Dat klinkt vanzelfsprekend zeer onwaarschijnlijk.

Rambam 20 januari om 21.50 uur op NPO 3


Reageren