Ligt de waarheid in het slagveld?

Extra uitzending Buitenhof over de oorlog in Oekraïne en journalistiek

3 februari 2023 12:20 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© Merlijn Doomernik
Buitenhof komt met een speciale extra uitzending over de oorlog in Oekraïne. Op 24 februari is het één jaar geleden dat de Russen Oekraïne van meerdere kanten binnenviel. Met de extra uitzending kijkt Buitenhof naar de rol van de journalistiek in de oorlog. Wat heeft een jaar van conflict gedaan met de waarheidsvinding en het vrije woord? En in hoeverre klopt het spreekwoord: de waarheid ligt op het slagveld?

In de studio zien we Pieter Jan Hagens. Maaike Schoon en Twan Huys maakten reportages voor de uitzending. 

Studio

Vanuit de studio in Amsterdam wordt er door Hagens gesproken met gasten uit de journalistiek en politiek. Vraagstukken die aan bod komen zijn: Hoe doe je aan waarheidsvinding in een oorlog? Hoe check je feiten en bronnen? Hoe stel je je teweer tegen de Russische desinformatiecampagnes? En welke rol speelt de politiek hierin? 

TV Rain

Maaike Schoon ging op bezoek bij de Russische journalisten van TV Rain, een onafhankelijke Russische televisiezender die inmiddels is verplaatst naar Nederland. De onafhankelijke journalistiek in Rusland bestaat sinds het uitbreken van de oorlog namelijk niet meer. Verschillende journalisten zijn het land uit gevlucht. Onder meer in Amsterdam is een groep journalisten van Russische afkomst in ballingschap aan het kijken hoe ze toch hun journalistieke werk kunnen voortzetten. 

Journalisten in Oekraïne

Twan Huys ging in gesprek met journalisten uit Oekraïne. Hij bespreekt met hen hoe zij te werk gaan in een land dat in oorlog is.

Buitenhof: over de oorlog en het vrije woord is op donderdag 23 februari om 22.20 uur te zien op NPO2.

Meer over