Hugo Brandt Corstius overleden

28 februari 2014 13:01 | actualiteiten | Door Televizier

Schrijver Hugo Brandt Corstius is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij is ook de vader van columniste Aaf en tv-maker Jelle Brandt Corstius.

Hugo Brandt Corstius was al een tijdje ziek. Hij werd vooral bekend door zijn columns voor Vrij Nederland en de Volkskrant onder de pseudoniemen Piet Grijs en Stoker. Die laatste naam maakte hij waar door zijn scherpe taal, waarmee hij menigeen tegen zich in het harnas jaagde.

Adolf Eichmann in het kabinet

Brandt Corstius kreeg het eind jaren zeventig aan de stok met de Leidse criminoloog Wouter Buikhuisen, die hij volledig afbrandde. De columnist vergeleek Buikhuisen met extreem rechts en maakte hem met de grond gelijk. Corstius ging zo te keer, dat de wetenschapper uiteindelijk moest stoppen met zijn werk. 

Later werd de criminoloog in ere hersteld, want Buikhuisen bleek gewoon gelijk te hebben. En Hugo Brandt Corstius heeft zijn ongelijk nooit toe kunnen geven. Tegenwoordig is het vrij normaal om hersenonderzoek te verbinden met criminologie.

Dat was trouwens niet de enige affiare. Ook columnist Paul Cliteur had het zwaar te verduren in de schrijfsels van Brandt Corstius. En in 1985 weigerde toemalig minister Elco Brinkman de P.C. Hooftprijs aan hem uit te reiken. Hugo Brandt Corstius had minister Ruding doodleuk vergeleken met Adolf Eichmann, een nazi-misdadiger van de eerste orde.

Zijn fans zullen hem missen

Hogo Brandt Corstius was een bekroond taalvirtuoos met een messcherpe pen. Hij wordt misschien niet door iedereen gemist, maar wel door zijn fans en liefhebbers van de Nederlandse taal:

Meer over