Interview: Peter van der Vorst over de eerste Koningsdag

26 april, voor het eerst Koningsdag. Hoe kijkt Peter van der Vorst, royaltywatcher van RTL Boulevard en Televizier-columnist, daar tegenaan? Zijn de verwachtingen hoog gespannen?

Verwacht je dat Koningsdag heel anders gaat worden dan Koninginnedag?

"Ik ben benieuwd hoe Willem-Alexander zich gaat presenteren, maar het programma in de twee gemeentes zal niet veel afwijken van de vorige jaren. Beatrix zou in 2013 al op bezoek gaan in Graft-De Rijp en Amstelveen. Het programma is hooguit wat aangepast, het was te kort dag om alles te veranderen. Dat gaat volgend jaar waarschijnlijk pas gebeuren. Dit is een overgangsjaar.

De viering zal in het land ook niet veel verschillen met de vorige keren. Er zijn gewoon weer vrijmarkten, braderieën en concerten. Het zal wel wennen zijn dat de verjaardag van het staatshoofd voortaan op 27, in dit geval 26, april wordt gevierd. Zo lang ik leef is het op 30 april Koninginnedag. Die datum associeer je er onmiddellijk mee. Met 27 april heb je dat natuurlijk nog niet. Maar als je het vaker zegt, gaat het steeds gewoner klinken. Probeer maar eens.”

Bestaat niet het gevaar dat Máxima alle aandacht van ­Willem-Alexander afleidt?

"Máxima trekt natuurlijk overal de aandacht naar zich toe. Maar de afgelopen jaren heeft ze zich duidelijk ingesteld op het koningschap van haar man. Bij officiële gelegenheden bleef ze altijd een paar stappen achter hem. Dat zal ze op Koningsdag ook zeker doen. Ze zal er alles aan doen om alle aandacht naar Willem-Alexander te laten uitgaan. Maar het zal niet meevallen. Zij kan het ook niet helpen dat ze zo’n leuke, charmante vrouw is.”

Is de vraag nog gerechtvaardigd waar Willem-Alexander zou zijn zonder Máxima?

"Dat vind ik niet. Willem-Alexander heeft het goed gedaan in zijn eerste jaar als koning. Hij komt overtuigend over, er staat echt een koning. Nu hij onder de druk van mama uit is, kan hij zich ontplooien. Je kunt duidelijk zien dat hij aan het hof aan de touwtjes trekt. Hij heeft veel meer statuur gekregen. Dat kon je goed merken op zijn buitenlandse reizen. Hij heeft meer daadkracht getoond, maar is ook eigenwijs geweest. In Sotsji dronk hij een biertje met Poetin. Op de Antillen praatte hij met demonstranten die protesteerden tegen de armoe. Dat zou Beatrix nooit doen.”

Is de eerste Koningsdag voor jou als royaltywatcher een ­bijzondere dag?

"Voor mij is het de eerste keer in jaren dat ik niet achter de koninklijke stoet aanloop, omdat RTL Boulevard die dag geen uitzending heeft. In plaats daarvan kan ik het uitstapje van de familie gewoon op televisie volgen. Ik zit niet tegen de achterkant maar tegen de voorkant van de stoet aan te kijken. Eindelijk kan ik het goed zien. Daar kijk ik wel naar uit.”

Reageren