Kaaspieten en stroopwafelpieten tijdens Sinterklaasintocht

15 oktober 2014 10:10 | actualiteiten | Door Televizier

De Zwarte Pieten krijgen er binnenkort een aantal nieuwe collega’s bij. Tijdens de nationale Sinterklaas-intocht maken de stroopwafelpiet en de kaaspiet hun opwachting.

Sinterklaas zet zaterdag 15 november weer voet op Nederlandse bodem. De goedheiligman wordt door Burgemeester Milo Schoenmaker onthaald in de Zuid-Hollandse stad Gouda. De Burgervader maakte bekend dat er tijdens de intocht een aantal nieuwe Pieten wordt geïntroduceerd: de stroopwafelpiet en de kaaspiet.

Stroopwafelpiet en kaaspiet

„Ze krijgen gewoon een pietenpak aan en een pruik op’’, vertelt Schoenmaker in het NRC. „Maar de kaaspiet wordt goudgeel geschminkt. En de stroopwafelpieten krijgen een ruitmotief op hun gezicht. Welke kleur het beste een stroopwafel op een gezicht voorstelt, daarmee zijn we nog aan het experimenteren. Voor de rest zal iedereen moeten wachten tot 15 november.’’

Zwartenpietendiscussie

De organisatie is al sinds mei bezig met de Sinterklaasintocht en de daarbij horende zwartenpietendiscussie. „In samenwerking met het Sinterklaascomité en lokale ondernemers hebben we bedacht hoe we invulling willen geven aan de discussie rondom Zwarte Piet. Op een manier die bij Gouda past. En dit is wat wij leuk vinden om op straat in Gouda te zien.’’

Intocht

Milo Schoenmaker vertelt dat er tijdens de intocht ruimte is om te demonsteren, al mogen de demonstranten de veiligheid van de bezoekers absoluut niet in gevaar brengen. Iedereen moet tot en met pakjesavond kunnen genieten van het Sinterklaasfeest.

Pakjesavond viel vorig jaar een paar maanden vroeger voor Dieuwertje Blok en het team van Het Sinterklaasjournaal. Dieuwertje vertelde aan Televizier hoe was om de Gouden Stuiver te winnen.

Meer over